Merkez Bankası faizi 5 puan artırdı

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), eylül ayı toplantısında faiz kararını duyurdu. Piyasa beklentilerine paralel olarak politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 25'ten yüzde 30'a çıkardı.

Merkez Bankası faizi 5 puan artırdı

 

Bu kararla Merkez Bankası, faiz oranlarını 2019’dan bu yana en yüksek seviyeye taşımış oldu. Merkez Bankası, enflasyonla mücadele için parasal sıkılaştırma sürecinin devam edeceğini açıkladı.

Merkez Bankası, faiz kararının gerekçesini de paylaştı. Açıklamada, enflasyonun temmuz ve ağustos aylarında öngörülenin üzerinde gerçekleştiği, yurt içi talepteki güçlü seyir ve petrol fiyatlarındaki artışın enflasyonda ilave yukarı yönlü baskı oluşturduğu belirtildi. Merkez Bankası, enflasyonun yıl sonunda tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceğine işaret etti. Merkez Bankası, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar verdiğini duyurdu.

kaynak:milliyet