Çocuğu okula başlayan ailelere altın niteliğinde tavsiyeler

Okula yeni başlayan çocukların uyumla ilgili yaşayacakları bir takım sıkıntıların olabileceğini belirten Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen Özgür Akoğlan, bu süreci kolay atlatmaları açısından ebeveynlere önemli tavsiyelerde bulundu.

Çocuğu okula başlayan ailelere altın niteliğinde tavsiyeler
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yaz döneminin ardından okullar yeniden açıldı.

Okula yeni başlayacak çocuğa aşırı kalabalıklarla eşlik edilmemeli. Kalabalık, çocuğun erişkinin olması durumunu doğal sürecinden çıkarır. Ayrıca çocuğa aşırı özen göstermek de okula uyumunu zorlaştırabilir. İlk yıllarda bir ebeveyn için çocuğu okula bırakıp uzaklaşabilmek çok kolay değildir. Bunu çocuğunuza hissettirmeyin. Vedalaşma anını uzatmayın. Yapılması gereken bir davranış olan okula gitme durumu için çocuğunuzu asla ödüllendirmeyin” dedi.

Yeme-içme alışkanlıklarında alternatifler üreterek rutini değiştirmeyin. Uyku saatlerine özen göstermeye devam edin. İlk günlerden itibaren okula gönderin ve okula gitmeyi pazarlık haline getirmeyin. Ödev ve sorumlulukları yerine getirme noktasında net olun” değerlendirmesinde bulundu.

"Eğer anaokuluna gitmediyse motor becerileri gelişmemiş oluyor"

Okula devamsızlıklar akademik, sosyal ve duygusal gelişimde sorunlar yaşanmasına neden olabiliyor. Odaklanma problemleri ve dikkat dağınıklığı çok fazla görünecektir. Bu durumlar da akademik başarıya etki ederek öğrenmelerinin daha yavaş olmasına sebep olabilir. Anaokuluna gitmeyen öğrencilerde kaba motor ve ince motor beceriler olması gerektiği kadar gelişmemiş oluyor.

"Sosyal ortama katın"

Bu dönemde bilgisayar ve oyun bağımlılığı arttığı için arkadaş ilişkilerini geliştirici gruplarla psikolojik çalışmalara katılım sağlanmalı. Çocuk için bir spor branşı belirlenerek birlikte spor aktivitesi gerçekleştirilebilir. Yine bir enstrüman üzerinde yoğunlaşılabilir. Birçok kuruluş artık çocuklara ve ailelere yönelik atölyeler düzenliyor. Farklı gruplarla tanışma ve sosyalleşme açısından bu atölyeler hayati önem taşıyor” dedi.

"Okulu ya da öğretmeni yanında eleştirmeyin"

Çocuğun sınıf öğretmeni veya rehber öğretmeninden tavsiyeler alın. Yetenekleri doğrultusunda ilgili alana yönlendirin. İyi bir gözlemci olarak çocuğun görünümü, düşünceleri, hal ve hareketlerine dikkat edin. En önemlisi de onu dinleyin. Problem varsa bu sorunları birlikte çözün. Erken fark edip çözemezseniz ileride çok büyük sorunlara yol açabilir. Çoğunuzdan beklentilerinizi kontrol edin. Çok fazla beklentiler içindeyseniz bunu çocuğunuzun potansiyeli yönünde ayarlayın. Öğretmen veya okulla ilgili yapacağınız eleştirilerinizi öğrencinin yanında yapmayın.