Bakan Kirişci, deprem sonrası hasar bilançosunu açıkladı

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Kahramanmaraş'taki iftar programında, deprem maliyetinin yaklaşık 104 milyar dolar olduğunu açıkladı.

Bakan Kirişci, deprem sonrası hasar bilançosunu açıkladı

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Kahramanmaraş'taki iftar programından sonra AK Parti İl Başkanlığı'nda bir açıklama yaptı.

Kirişci, 21 yıldır AK Parti'nin hizmet verdiğini belirtti ve "Bu ülkede ve şehirde, daha müreffeh bir hayat standardına sahip bir toplum ve vatandaş grubunun yaşamasını sağlamak bizim en temel hedefimizdir" dedi.

"HİZMET AŞKI BUNU GEREKTİRİR"

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, 146 milletvekili aday adayının listelerde yer almak için başvurduğunu hatırlattı ve şunları söyledi: "146 milletvekili aday adayı arkadaşımız listelerde yer almak için başvurdu ve bugün bu listeler oluşturuldu. Eminim listede yer almayan arkadaşlarımız da listedeki arkadaşlarımız gibi seçim sürecinde çalışacaklardır.

Çünkü dava duygusu, hizmet bilincine ve aşkına dayanır. Kendi çıkarlarımız veya kendi şahsımız için bir hesabımız olamaz. Tek amacımız milletimizin mutluluğu ve refahıdır."

3. dünya savaşı mı çıkacak?

Bakan Kirişçi, pandemi sonrası Rusya-Ukrayna savaşının enerji ve gıda fiyatlarını altüst ettiğini vurguladı ve şunları söyledi:

"Pandemi sonrası evlerimize kapandığımız iki yılın ardından, Rusya-Ukrayna savaşı global bir çatışma boyutuna ulaştı. Dünya, 'Acaba 3. Dünya Savaşı mı çıkacak?' diye beklenti içine girdi. Her şeyimizi altüst etti. Enerji fiyatlarından gıda fiyatlarına kadar her şey etkilendi ve dünya güvenliği tartışılmaya başlandı. Gıda milliyetçiliği konuları ortaya çıktı. Tedarik ve üretim zincirlerinde kırılmalar ve aksamalar yaşandı.

Tam da bu süreçte, ülkemiz ve Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bir diplomatik başarı olan tahıl koridoru gibi önemli bir gelişme yaşandı. Fakat tam bu sırada, 6 Şubat depremini yaşadık."

"2 TRİLYON LİRA GİBİ BİR MEBLAĞ BERABERİNDE GETİRİYOR"

Bakan Kirişçi, 6 Şubat depreminin mukayese edilemeyecek kadar şiddetli olduğunu vurguladı ve şunları söyledi: "6 Şubat depremini Marmara depremi ile kıyaslamaya çalıştığımızda, mukayese edilemeyecek kadar şiddetli bir deprem olduğunu görürüz. Belki de 'Asrın depremi' ifadesi yeterli değil, tüm zamanların en şiddetli ve en ağır sonuçları olan deprem olarak kayıtlarda yer alır. Şu anda bu depremle birlikte, yaklaşık 104 milyar dolarlık bir maliyet var. Bugünkü kur üzerinden hesaplandığında, bu meblağ 2 trilyon liraya denk gelir."

"ÖNÜMÜZDE BİR YÜZYIL DAHA VAR"

Bakan Kirişçi, açıklamasında muhalefete sert eleştiriler yöneltti ve şunları söyledi: "Milletimizin yerel yönetimlere emanet ettiği yerlerde bile doğru dürüst bir adım atmayan bu muhalefet partilerinin, ülke ekonomisine yük olan bir süreçte bu süreci layıkıyla yönetmelerine kimsenin ihtimal vermediğini düşünüyoruz. Türkiye, Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana 100 yıl geride bıraktı ve bir yüzyıl daha önünde. Bu yüzyıl, Türkiye'nin dünyanın ihtiyaç duyduğu ve vazgeçilmez ülke olarak görüldüğü bir yüzyıl olacak ve Türkiye, ana oyuncu olarak yer alacak. Türkiye yüzyılında, güçlü, dinamik ve dünyaya umut veren bir ülke olma zorunluluğumuz var."

"BİZ SADECE KENDİMİZ İÇİN YAŞAMIYORUZ"

Bakan Kirişçi, Türkiye'nin barış ve huzur için yaşayan ve yaşatan bir ülke olduğunu belirtti ve şunları kaydetti:

"Bugün, bir batılı ülkenin Cumhurbaşkanı tarafından 'Siz, herkesle görüşebilen az sayıdaki dünya liderlerinden birisiniz ve hatta teksiniz' şeklinde ifade edilen bir sorumluluğumuz var. Biz sadece kendimiz için yaşamıyoruz, aynı zamanda dünya için ve dünyanın barışı ve huzuru için yaşıyoruz. Türkiye, bu konuma kendiliğinden gelmedi, yerlilik ve millilik oranlarıyla ülkelerin vesayetten kurtuluşları arasında doğrudan bir ilişki bulunmaktadır. Vesayetten kurtulmak için irade gerekir ve bu irade, Cumhurbaşkanımız tarafından ilk günden itibaren gösterilmiştir."

"DÜNYA TÜRKİYE'YE MUHTAÇ"

Bakan Kirişçi, dünyanın Türkiye'ye ihtiyaç duyduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: "Dünya, Türkiye'ye muhtaç. Türkiye'ye ihtiyacı var. Bugün hükümetimiz ve ülkemiz, her gün yeni yerli ve milli ürünlerini kamuoyu ile paylaşmakta. Her bir bakanlığın makam aracı olarak kullandığı TOGG otomobilleri ile Ankara'da seyahat ettiğimde, vatandaşlarımızın gözünde büyük bir pırıltı gördüm. Artık başka ülkelerin ürettiği otomobillere değil, kendi otomobilimize sahip olduğumuz için gururluyuz."

"SAVUNMA SANAYİMİZ YERLİ VE MİLLİ"

Bakan Kirişçi, savunma sanayisindeki araç ve gereçlerle ilgili olarak şunları ifade etti: "Artık kelime kalmadı bizim bu mühimmatlarla ilgili. Bütün bu ifadeleri, tanımlamaları, isimleri ve her yeni ürettiğimiz ürün için kullandık. Kızılema'dan Anadolu Gemisine, Kartal'dan Altay Tankı'na kadar, aklınıza gelebilecek her türlü mühimmat yüzde 80 düzeyinde yerli ve milli hale geldi."