Erdoğan, CNN TÜRK-Kanal D ortak yayınında deprem, ekonomi ve siyaset konularına değindi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yapılan anketler ve açılış törenlerinde meydanların diliyle ilgili kendi tezini paylaştı. Erdoğan, 'Bu fakir, meydanların dilini en iyi anlar. Meydanların dili, bize 'yürüyün' diyor. Şu anda meydanlarda bunu görüyorum. Bağcılar'da ve Pendik'te gördük. Burada tecrübe var' ifadelerini kullandı.

Erdoğan, CNN TÜRK-Kanal D ortak yayınında deprem, ekonomi ve siyaset konularına değindi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CNN TÜRK-Kanal D ortak yayınına katılarak, Çankaya Köşkü'nde gerçekleşen programda Fulya Kalfa'nın moderatörlüğünde Ahmet Hakan, Hande Fırat, Abdulkadir Selvi ve Zafer Şahin'in sorularını yanıtladı.

Erdoğan, deprem, ekonomi, siyaset ve seçim konularıyla ilgili görüşlerini paylaştı. Ayrıca, gençlere ve ev kadınlarına yönelik projeler ve çalışmalar hakkında önemli açıklamalar yaptı.

'İSTANBUL'DA 220 BİN BİNA RİSK ALTINDA'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, olası İstanbul depremi konusunda yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. 1999 öncesinde inşa edilen binaların risk analizlerinin yapıldığını ve bu sürecin hızla tamamlanacağını belirtti. Yeni yerleşim alanlarının belirleneceğini ve denetimlerin sıklaştırılacağını ifade etti.

Erdoğan, İstanbul'un bu konuda özel bir önem taşıdığını ve tüm ilçeleri ile yapılan risk haritasında 220 bin binanın risk altında olduğunu gördüklerini söyledi. Vatandaşların devlete inanması ve güvenmesi gerektiğini belirten Erdoğan, kentsel dönüşüm konusunda muhalefetin "rantsal dönüşüm" propagandasına inanmamaları gerektiğini vurguladı. Bu süreçte kendilerine evet diyen vatandaşların yeni evlerine kavuştuğunu ve hallerinden memnun olduklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önce kentsel dönüşüm sürecine karşı çıkan vatandaşların şimdilerde "yanlış yaptık" dediğini ve bu nedenle belediye başkanına gerekli talimatı verdiğini söyledi. Yapılan binaların kalitesini övdü ve bölgedeki vatandaşların memnuniyetlerini dile getirdi.

Kadıköy-Üsküdar hattında yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren Erdoğan, Kadıköy tarafının kabul etmemesi nedeniyle daha önce başlamayan projenin şu an devam ettiğini söyledi.

'İMAR AFFI KATALOG SUÇLAR İÇİNDE YER ALACAK'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kanal İstanbul projesiyle birlikte rezerv kentlerin ortaya çıkacağını belirtti. Kentsel dönüşümü kabul eden vatandaşların bu rezerv şehirlere taşınacağını ifade etti. İmar affı konusuna değinerek, bu tür affın mümkün olmadığını ve köşeye sıkıştırılacağını söyledi.

Erdoğan, İstanbul'un nüfusunun şu anda yaklaşık 16 milyon olduğunu ve geçmişte şehirler arası giriş için vize önerisi getirdiğini hatırlattı. Bu uygulamanın Londra'da olduğunu ve İstanbul'da uygulanması durumunda herkesin şehre giremeyeceğini, böylece nüfus artışının kontrol altına alınabileceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı, kaçak yapılaşma ve zemin etütlerinin önemine değindi. Zemin tahlilleri yapılarak sağlam zeminlerde yapılaşmanın sağlanması gerektiğini ifade etti. Avcılar ve Beylikdüzü gibi sıkıntılı bölgelerde denize yakın yerlerin riskli olduğunu belirten Erdoğan, sağlam zeminde yapılanma ve kentsel dönüşümle bu risklerin azaltılacağını söyledi. Şehirlerin seyreltilmesi gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı, bu şekilde güvenliğin sağlanacağını vurguladı.

MİLLETVEKİLİ LİSTELERİNDE DEĞİŞİKLİK SİNYALİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti'nin yenilenme politikaları hakkında konuşurken, parti içinde hücre yenilenmesi adı altında yenilenme çalışmaları yaptıklarını ve Meclis'e de bu yenilenmeyi yansıtmak istediklerini belirtti. 3 dönem görev yapmış olan arkadaşlarından bir dönem ara vermiş olanların partiye dönüş yapabileceğini ve ara vermemiş olanların ise değiştirilebileceğini söyledi. Ancak, bundan sonra da benzer görevlerin olmayacağı konusunda kesin bir şey söylemedi. Erdoğan ayrıca, seçim çalışmaları sırasında tüm adayları bölgenin nüfus yapısı, hassasiyetleri ve seçmen sayısı gibi faktörleri masaya yatırarak tespitler yaptıklarını ve alt komisyon değerlendirmeleriyle üst komisyonda kararlar aldıklarını ifade etti.

Bütün bu çalışmalara rağmen bazı hataların da olabileceğini belirten Erdoğan, gerektiğinde bu sistemi yeniden gözden geçirebileceklerini sözlerine ekledi.

'GÜNEŞ MOTEL SENDROMLARINI YAŞATMAK İSTEMİYORUZ'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomi yönetimi konusunda yaptıkları başarılı çalışmalara da değindi. IMF'ye olan borçlarını sıfırladıklarını belirten Erdoğan, bunun Türkiye'nin finans yönetimi açısından başarılı bir örneği olduğunu söyledi. IMF'nin başındaki zatla görüşme yaptıklarında "memurlarınız siyaseten akıl vermeye değil, gelir bütçe tahlillerini yapar, alacağı parayı, taksidini alır gider, ama bize yön veremez, Türkiye'yi yöneten benim siz değilsiniz" dediğini belirten Erdoğan, "2013 bunlarla işi bitirdik" dedi. Ayrıca israfın tam anlamıyla finansın en ideal şekilde yönetilmesinin örneklerini verdiklerini ifade etti.

'MİLLET İTTİFAKI İLE BENZER BİR YANIMIZ YOK'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhur İttifakı'nın ortaklarına kendi logoları ile seçime girme konusunda müdahil olmayacaklarını ve bu kararın ortaklarının takdirinde olduğunu belirtti. Kendi logoları ile seçime girecek partilerin, kendi takdirleri ile böyle bir karar aldıklarını ifade etti. Millet İttifakı ile benzerlikleri olmadığını belirten Erdoğan, seçimden sonra hükümette yer alacak kişilerin parlamentoya girebilme şanslarını da kaybedeceklerini söyledi.

'MİLLETİMİN İŞİ ZORA SOKMADAN BİTİRECEĞİ İNANCINDAYIM'

Erdoğan, 14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı Seçimi'nin ikinci tura kalıp kalmayacağına ilişkin soruya cevap verdi. Kendisinin meydanlarda yaptığı açılış törenlerinde her zaman hissettiği tezin, milletin dilini en iyi kendisinin anladığını söyleyen Erdoğan, meydanların kendilerine "yürüyün" dediğini belirtti. Bağcılar ve Pendik gibi yerlerdeki tecrübelerinin de kendisine işin zora sokulmadan bitirileceği inancını verdiğini söyledi. Kadrosunda bulunan herkesin arazide mitingler yapacağını belirten Erdoğan, kendisinin de açılışları yapacağını ve açılışların dışında mitinglere de katılacağını ifade etti.

'ÖNÜMÜZDEKİ 7 YILDA 1 MİLYON TOGG YOLLARDA OLACAK'

Erdoğan, "Kamu bankalarının Togg alımlarında kredi kolaylığı sağlaması iyi bir fırsat olacaktır. Kampanya yapmak için çağrıda bulunuyorum ve böyle bir zemin oluşturulması için adım atmaya karar verdim. Ancak Togg'un araç üretim kapasitesi talepleri karşılayabilecek mi, buna dikkat etmek gerekiyor. Önümüzdeki 7 yıl içinde 1 milyon Togg'un yollarda olması hedefleniyor. Bu akıllı araçların yanı sıra güçlü motorlara da sahip olmaları önemli. Ayrıca, Togg'un zırhlı araçlarını yapabilme olasılığını da konuşmak istiyoruz. Bu, iş adamları veya makam araçları için kullanılabilir. Zırhlı araç konusunda en ileri olan şu an Mercedes. Gürcan Bey ve ekibiyle bu konuda çalışacağız" şeklinde cevap verdi.

'TABİİ Kİ BUNUN ÖDEMESİNİ YAPACAKSIN'

Erdoğan, Türkiye Yüzyılı vizyonunu gerçekleştirmeye çalışırken, bu hedefleri yok etmek isteyen bir grup olduğunu belirtti. Bu grupların tek vaadi, Türkiye'nin yüzyıl vizyonunu hayata geçirmesine engel olmak olduğunu söyleyen Erdoğan, önümüzdeki seçimlerin önemini bu noktadan geldiğini ifade etti. Erdoğan, muhalefet partilerinin, 'Biz bunu ödemeyiz' gibi söylemlerle ülkenin güvenirliğini zedelediğini söyleyerek, devletin devamlılığına leke sürdürecek olanlara fırsat verilmeyeceğini vurguladı. Ana muhalefet partisinin ve diğer partilerin bu konuda daha sorumlu davranması gerektiğini söyledi.

'AİLE VE GENÇLİK BANKASI KURACAĞIZ'

Erdoğan, geleceğe yönelik bir adım atarak Aile ve Gençlik Bankası kuracaklarını açıkladı. Bu bankanın gençlerin ve ailelerin ihtiyaçlarını karşılamak için hizmet vereceğini söyleyen Erdoğan, özellikle üniversite öğrencilerinin aldığı ilk bilgisayar ve cep telefonundan vergiyi kaldıracaklarını belirtti. Ayrıca, başarı sıralamasıyla işe alımı esas alacaklarını, gençleri aile kurmaya teşvik edeceklerini ve yeni evlenen çiftlere 48 ay vadeli evlilik kredisi vereceklerini sözlerine ekledi. Aile ve Gençlik Bankası'nın doğalgaz gelirlerinden faydalanacağı ve gençleri her alanda destekleyecekleri belirten Erdoğan, Norveç'in benzer bir uygulamasını kullanarak, kendi işini kurmak isteyen gençlere hibe ve teşvik programlarıyla yardımcı olacaklarını ifade etti.

'SEÇİMLERDEN SONRA MÜLAKATI KALDIRACAĞIZ'

Erdoğan, "İşe alımlarda uygulanan mülakatları kaldıracağız. Seçimden sonra bunun adımlarını atmayı planlıyoruz. Biz gençlerin çağının adeta misafiriyiz. Aile koruma kalkanı programımız aileyi güçlendirmeye yönelik, yenilikçi mekanizmalarımızdan sadece biri. Bu programın ilk aşamalarını zaten başlattık ve şimdi daha kapsayıcı hale getiriyoruz. Ev hanımlarının emekliliğine destek vermek olacak programın en yeniliklerinden biri. Her aileden en az 1 kişiye iş imkanı sunacağız ve en az 3 çocuk istiyoruz. Onların eğitimden istihdam, evlilikten çocuk bakımına kadar her alanda ailelere maddi katkı vereceğiz. Ev hanımlarına yönelik de planlarımız var ve onların sigortalılığı konusunda adımlar atacağız. Ev hanımlarının emeklilik primlerinin bir kısmını devlet olarak biz ödeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

'TCG ANADOLU'NUN BİR MİSLİ BÜYÜĞÜNÜ DAHA YAPACAĞIZ'

Erdoğan, konuşmasında şunları söyledi:

"Barbaros için denizlerin Kaptan-ı Derya'sı denir. Şimdi biz de denizlerde çok güçlü bir yere sahibiz. Yeni bir adım daha atıyoruz, inşallah bunun bir misli daha büyüğünü inşa edeceğiz. Bu gemi bizim kendi tersanemizde üretildi ve içine tank da girebilecek. 1400 personel ile özel bir yapıya sahip. Bu rastgele yapılmış bir şey değil. Bazıları aldatma iddiasında bulunuyor, ancak gerçek şu ki, yapabildiklerini ve ortaya koyabildiklerini başka bir eserleri yok. Bu eseri görüp eleştiri getirmek, kınamak veya küçümsemek, asla kabul edilemez. Gurur duyulması gereken bir başarıdır. TCG Anadolu ile Türkiye'nin her köşesinde askeri operasyonları yöneteceğiz. Bu gemi ile mavi denizlere rahatça açılacağız ve mavi vatanımızı güçlendireceğiz. Boyu 220 metre olan bu gemide gezdiğinizde hijyeniyle ve her yönüyle pırıl pırıl. Hepsinde havadan ve denizden hakimiyeti var. Bu gemi, bizden sonraki nesillere emanet edeceğimiz bir miras. Aynı şekilde uçaklarımız ve İHA'larımız da büyük başarılara imza atıyorlar. Hele şu Kızılelma... "

'SİSTEMİ DAHA İLERİ TAŞIYACAK ADIMLARI ATMAKTA TEREDDÜT ETMEYECEĞİZ'

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçişten sonra yaşananları değerlendirdiği konuşmasında, "Son 5 yılda güçlenen siyasal ve ekonomik istikrarın başarısını Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde görüyoruz. Afetlerde, terörde ve birçok alanda yeni sistemi kullanarak atılımlar yaptık. Ancak sistem değişime ve gelişime açıktır. Tecrübelerimiz ışığında daha ileri adımlar atacağız. Eksikliklerimizi gözden geçirerek, emniyet, sağlık, adalet, eğitim, dış politika gibi alanlarda reform önerilerimizle ilerleyeceğiz. Bu adımları toplumun görüşleriyle, STK'larla, akademisyenlerle istişare ederek atacağız" şeklinde konuştu.