Bağ-Kur'lulara emeklilik müjdesi!

Bağ-Kur'luların emeklilik prim gün sayısı ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Bakan Vedat Işıkhan, Bağ-Kur'luların prim gün sayısının 9 bin yerine 7 bin 200 güne düşürülmesi için çalışmalara başladıklarını açıkladı. Bu sayede Bağ-Kur'lular 5 yıl erken emekli olabilecek.

Bağ-Kur'lulara emeklilik müjdesi!

EYT yasasıyla birlikte SSK’lılar için 5000 ile 5975 prim günü ve kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi gerekliliği getirilmişti. Ancak Bağ-Kur’lular için bu süre 9 bin prim günü olarak belirlenmişti. Bakan Işıkhan, Bağ-Kur’luların emeklilik prim gün sayısının azaltılması konusunda çalışmalara başlandığını yaptığı açıklamada belirtti.

“10 ve altında personel çalıştıran işletmelerde Bağ-Kur’lular için prim gün sayısı 9 bin yerine 7 bin 200 güne düşürüldü. Böylece 1800 gün daha az primle 5 yıl erken emekli olunabilecek. Bu düzenlemeyle küçük esnaflar 7200 günü tamamladıklarında normal emeklilik hakkından yararlanabilecek.” dedi.

Bakan Işıkhan, söz konusu düzenlemenin Meclis’e 2. torba yasa olarak sunulacağını ve yakında yasalaşacağını da ifade etti.

EYT düzenlemesi ise, 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olan kişiler için geçerli. Kadınlar için 20 yıl, erkekler için 25 yıl sigortalılık süresini tamamlamış olanlar emekli olabilecek. Ayrıca, işe başlama tarihine göre 5 bin ile 5 bin 975 gün arasında değişen prim günü koşulunu da yerine getirmeleri gerekecek.