Avrupalılar Tercihini Onarmaktan Yana Kullanıyor: Yenisini Almıyor, Onarıyor!

AB Parlamentosu, AB vatandaşlarının çoğunluğunun yeni bir mal almak yerine onarımı tercih ettiği göz önüne alınarak, tüketicilere daha güçlü bir 'onarım hakkı' tanıyan yeni önlemleri müzakere etti.

Avrupalılar Tercihini Onarmaktan Yana Kullanıyor: Yenisini Almıyor, Onarıyor!

 AB Parlamentosu, 590 lehte, 15 aleyhte ve 15 çekimser oyla tüketicilere daha güçlü bir "onarım hakkı" tanıyan bir pozisyonu kabul etti. Bu pozisyon, kusurlu malların onarımını kolaylaştırarak, atıkları azaltarak ve onarım sektörünü destekleyerek daha sürdürülebilir tüketimi teşvik etmeyi amaçlıyor.

Onarım, Satın Alma Alternatifini Güçlendiriyor

Yasal garanti süresi içinde, onarım tüketici için uygun veya elverişsiz olmadıkça, satıcıların bir malın değiştirilmesine göre daha ucuz veya eşit maliyete sahip olması durumunda onarıma öncelik vermeleri gerekecek. Ayrıca, bir ürün sabitlendikten sonra yasal garantiyi bir yıl uzatma teklifi de bulunuyor.

Tüketiciler, garanti süresi dolduktan sonra çamaşır makinesi, elektrikli süpürge, akıllı telefon ve bisiklet gibi ürünler için onarım talep etme hakkına sahip olacak. Onarımları tüketiciler için daha cazip hale getirmek için, üreticilerin onarım süresince ödünç olarak yedek cihazlar sunması talep ediliyor.

Bağımsız tamircilerin, yenileyicilerin ve tüketicilerin yedek parçalara, onarım bilgilerine ve aletlere makul bir maliyetle erişebilmesini sağlamak amacıyla çeşitli önlemler alınıyor. Çevrimiçi platformlar, tüketicilere yerel tamircileri ve yenilenmiş mal satıcılarını bulmalarında yardımcı olacak.

Çevre Dostu Tüketimi Teşvik İçin Mali Teşvikler: MEP'ler, onarımları daha uygun fiyatlı ve çekici hale getirmek için tüketicilere ulusal onarım fonları aracılığıyla kuponlar ve diğer mali teşvikler sunmayı öneriyor.

Bu önlemlerin amacı, tüketici tercihlerini onarıma yönlendirerek çevre dostu bir tüketim kültürü oluşturmak ve atık üretimini azaltmak.