Altın fiyatları 7 ayın dip seviyesine geriledi

Altın fiyatları, ABD'de kişisel tüketim harcamaları verilerinin açıklanmasından önce faizlerin daha uzun süre yüksek kalacağı beklentileriyle 7 ayın dip seviyesine yakın seyretti. Değerli metal, eylül ayında yüzde 3,35 düşerek 1873 dolara kadar geriledi. Bu seviye, altının Mart 2023'ten bu yana en düşük seviyesi olarak kaydedildi.

Altın fiyatları 7 ayın dip seviyesine geriledi

Altın fiyatları, dolar ve 10 yıllık Hazine tahvil getirilerinin üçüncü çeyrekte son bir yılın en sert artışını yaşamasıyla da olumsuz etkilendi. Dolar endeksi, eylül ayında yüzde 2,5 artarak 94,5 puana yükseldi. 10 yıllık Hazine tahvili getirisi ise yüzde 1,5’in üzerine çıkarak son bir yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Gram altın ise 1651 liradan işlem görürken, çeyrek altın 2 bin 767 lira, Cumhuriyet altını ise 11 bin 387 liradan satıldı.

Uzmanlar, altın fiyatlarının geleceği için ABD ekonomisindeki enflasyon ve faiz oranlarına ilişkin verilerin önemli olduğunu belirtiyor. City Index’in kıdemli analistlerinden Matt Simpson, altının 1900 doların üzerine çıkması için doların ve tahvil getirilerinin zayıflaması gerektiğini söyledi. Simpson, bunun da özellikle zayıf enflasyon setiyle ve şahin Fed tahminlerinin azalmasıyla mümkün olabileceğini belirtti. Simpson, şu anda bunun pek olası görünmediğini de ekledi.

ABC Refinery’nin kurumsal piyasalar birimi başkanı Nicholas Frappell ise altın piyasasının Fed’in faiz oranlarında daha uzun bir süre yüksek seviye için verdiği mesajı benimsediğini belirtti. Frappell, altının orta vadede toparlanma potansiyeli olduğunu ancak kısa vadede baskı altında kalabileceğini ifade etti.

Kaynak:sözcü