2024'te Türkiye'nin ekonomik itici gücü turizm olacak

Mastercard Ekonomi Enstitüsü (MEI), küresel ekonomiye dair 2024 yılı öngörülerini hazırladığı bir raporla paylaştı. Rapora göre, 2024 yılında çoğu ekonomide enflasyon baskılarının hafifleyeceği, tüketicilerin satın alma gücünün artacağı ve e-ticaretin hızla yayılacağı öngörülüyor. Raporda ayrıca, Türkiye'nin hızla büyüyen bir turizm destinasyonu olmaya devam edeceği belirtiliyor.

2024'te Türkiye'nin ekonomik itici gücü turizm olacak

 

Küresel ekonomide ılımlı büyüme beklentisi

Mastercard açıklamasına göre, söz konusu raporda, 2024 yılında küresel enflasyonun (tüketici fiyat endeksi) 2023 yılındaki yüzde 6 seviyesinden yüzde 4,9’a gerilemesi bekleniyor. Enflasyon daha düşük olsa da Kovid-19 salgını öncesi trend olan yüzde 2,7’nin üzerinde, 2023’te yüzde 3 olan reel küresel GSYH büyümesinin ise yüzde 2,9 olacağı öngörülüyor.

Rapora ilişkin yapılan açıklamada, tüketicilerin iş gücü piyasasındaki güç sayesinde harcama yapmaya devam etmesi ve fiyat enflasyonunun ücret enflasyonundan daha fazla düşmesiyle satın alma gücünün artması bekleniyor. Tüm bu gelişmeler göz önünde bulundurulduğunda, Mastercard Ekonomi Enstitüsü, para politikasında kısmi bir normalleşmeye gidilebileceğini belirtiyor.

Tüketicilerin ve şirketlerin, göreceli fiyat farklarının değiştiği ve borçlanma maliyetlerinin yükseldiği bir ortamda harcamalarını ve yatırımlarını nasıl önceliklendirecekleri konusunda dikkatli olacakları anlamına geliyor. Bu makro dinamiklere, tüketicilerin nasıl ve neden alışveriş yaptıklarına dair devam eden davranış değişiklikleri de ekleniyor. Dalgalanmaya devam eden küresel bir ekonomide güçlenen tüketiciler, fiyatları ve önceliklerini değerlendirerek dengelerini buluyor.

GSYH büyümesinin 2024 yılında çoğu ülkede ılımlı bir şekilde seyredeceği öngörülüyor ancak trendin altında kalmasını bekleniyor. İmalat ve hizmet sektörlerindeki büyüme oranlarının 2023 yılına kıyasla 2024 yılında birbirine yaklaşacağı tahmin ediliyor. Tüketici harcamalarının isteğe bağlı kategorilerdeki payı arttıkça, özellikle göreli fiyat farkları hesaba katıldıktan sonra, mallar için muhtemelen daha fazla harcama yapılacağının altı çiziliyor.

Türkiye’de turizm sektörü öne çıkıyor

Rapora göre, Körfez İşbirliği Konseyi’nde (KİK) genişlemeci maliye politikası GSYH büyümesini desteklemeye devam etmesi bekleniyor. Türkiye ve Mısır makroekonomik dengesizlikleri azaltmak için politikalarını sıkılaştırıyor. Turizmin muhtemelen bölge ekonomileri için parlak nokta olmaya devam edeceği ifade ediliyor.

Mastercard’ın yayınladığı 2023’ün ilk 9 aylık harcama verilerine göre yabancı turistlerin kartla yaptığı harcamalar, bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 20 artarken, turist sayısındaki artışa bağlı olarak işlem yapan kart sayısında ise yüzde 25 artış görülmüştü. Türkiye, Mısır, Tunus ve BAE, 2022’ye kıyasla Avrupalılar için en hızlı büyüyen ilk 10 destinasyon arasında yer alırken, İtalya, İspanya, Portekiz ve Yunanistan’a yapılan rezervasyonlar aynı dönemde daralmıştı. Mastercard Ekonomi Enstitüsü, en çok seyahat eden grup olan orta sınıf Avrupalıların mortgage ödemelerine öncelik vermek zorunda kalması nedeniyle bu eğilimin 2024 yılında hızlanmasını bekliyor.

Türkiye’nin turizm sektörü, 2024 yılında ekonomik büyümenin itici gücü olmaya aday görülüyor. Türkiye’nin kültürel, tarihi ve doğal zenginlikleri, çeşitli pazarlardan gelen turistleri çekmeye devam ediyor. Türkiye’nin turizm gelirleri, 2023 yılında 34,5 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. 2024 yılında ise 40 milyar doların üzerine çıkması bekleniyor.

Mastercard Ekonomi Enstitüsü’nün 2024 raporu, küresel ekonomide ılımlı bir büyüme beklentisi ortaya koyuyor. Raporda, enflasyonun gerilemesi, tüketicilerin satın alma gücünün artması ve e-ticaretin yaygınlaşması gibi önemli trendler vurgulanıyor. Raporda ayrıca, Türkiye’nin turizm sektörünün 2024 yılında ekonomik büyümenin itici gücü olacağı belirtiliyor. Türkiye’nin turizm potansiyeli, hem bölgesel hem de küresel ölçekte dikkat çekiyor.

kaynak: bloomberg