Yerde Bulunan Para Haram mıdır?

Diyanet İşleri Başkanlığı, yerde veyahut başka bir alanda bulunan paranın hangi şartta bulana ait olabileceğine açıklık getirdi.

Yerde Bulunan Para Haram mıdır?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İlk olarak “Başkanlarının rızası olmadan mallarını ellerinden almak caiz olmadığı gibi, kaybettikleri mal ya da eşyaları alıp sahiplenmek de caiz değildir” izahı getiren Diyanet, bulunan paranın sahibine verilmek üzere etraftan şahit tutularak alınabileceğini kaydetti.

Diyanet, “Kendine mal edinmek üzere alınması, başkasının malını gasp etmek kararındadır” ifadesini kullandı. Diyanet, buluntu para konusundatakip edilecek yöntemi, “Bulunduğu yerde bırakıldığı takdirde telef olmasından korkulan bir şeyi sahibine vermek üzere almak vacip; telef olmayacak şeyleri almak ise mubahtır” sözleriyle izah etti.

EMANET PARA

“Bulunan paranın sahibi çıkar ve kendisine ait olduğunu kanıt ederse teslim alır”diyen Diyanet, bu nedenle bulunan paranın, sahibine verilmek üzere alanın yanında ‘emanet’ vaziyetinde olduğunu vurguladı. Diyanet, ”Bulunan parayı elinde bulunduran kimse bunu bir müddet duyuru eder vebekler” diye konuştu.

KENDİSİ DE KULLANABİLİR ANCAK…

Diyanet, devamındaki süreci ise şöyle bildirdi: “Sahibi çıkmazsa fakirlere paranın sahibi yerine sadaka olarak verir. Kendisi muhtaçsa kullanabilir. Ancak sahibi daha sonra çıkarsa geri vermek zorundadır.Sahibinin aramayacağı düşük değerli şeyler ise beklemeye gerek kalmaksızın ihtiyaç sahiplerine verilebilir; bulanın ihtiyacı varsa o da kullanabilir.”