Yasaklı ırk besleyen 2 kişiye 66.798 TL ceza | Görürseniz ihbar edin

Konya'da polis ekipleri, tehlikeli köpek ırklarını kayıt altına aldırmayan, çocukların oyun alanlarında ve vatandaşların olduğu halka açık yerlerde ağızlıksız, maskesiz gezdiren şahısların denetimlerini aralıksız sürdürüyor.

Yasaklı ırk besleyen 2 kişiye 66.798 TL ceza | Görürseniz ihbar edin

Yasaklı ırk besleyen ve maskesiz gezdirerek insanların hayatını tehlikeye atan 2 kişiyi tespit eden polisler, şahıslara toplanda 66 bin 798 lira para cezası uyguladı.
 

Polis ekipleri, Meram Yeniyol Caddesi üzerinde devriye görevi yürüttüğü esnada bir şahsın elinde ağızlıksız olarak yasaklı ırk olduğu düşünülen bir köpeği fark etti. Köpeğin yasaklı ırklardan olan Dogo Argentino cinsi olduğu, köpeğin kayıtlı ancak ağızlıksız gezdirilmesinin çevre güvenliği için tehlikeli ve yasak olduğu anlaşıldı.

Köpeğin sahibi olan şahsa 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanununa istinaden Ağızlıksız Yasaklı Irk Gezdirme suçundan 33.399 TL idari para cezası uygulandı.

ÇATIDA PİTBULL BESLEYEN ŞAHIS POLİSTEN KAÇAMADI

Bir vatandaş tarafından 112 Acil Çağrı Merkezine gelen ihbar üzerine Çevre Doğa ve Hayvanları Koruma Büro Amirliği ekipleri, Karatay İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü görevlileri ile birlikte Fevziçakmak Mahallesindeki adrese gitti.

Adreste yapılan aramada ikametin çatısında bağlı vaziyette bulunan ve kaydı olmadan beslenmesi yasak olan Pitbull cinsi köpek olduğu ve kaydının bulunmadığı tespit edildi. Yetkililerce el konulan köpek Karatay Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü ekiplerine teslim edilirken yasaklı ırkı kayıt ettirmeden besleyen şahsa 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununu gereğince 33.399 TL idari para cezası uygulandı.

KAYITSIZ VE MASKESİZ YASAKLI IRK KÖPEK GEZDİRENLER “HAYDİ” UYGULAMASI VE 112’DEN İHBAR EDİLEBİLİYOR

Çevre ve hayvanlara yönelik işlenen suçlarla daha etkin mücadele edebilmesi amacıyla kurulmuştu.

HAYDİ mobil uygulamasıyla hayvanların korunmasına yönelik bildirimlerin yanı sıra tehlike arz eden hayvan türlerine yönelik ihbarlar da gerçekleştirilebiliyor.

Türk Ceza Kanunu’nun 'Gözetimi altında bulunan hayvanı başkalarının hayatı veya sağlığı bakımından tehlikeli olabilecek şekilde serbest bırakan veya bunların kontrol altına alınmasında ihmal gösteren kişiler, 6 aya kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır.' hükmü gereğince, adli işlem, tehlikeli köpek ırklarını çocukların oyun alanlarında ve vatandaşların olduğu yerlerde ağızlıksız ve maskesiz gezdiren kişilere de idari para cezası uygulanıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığınca tehlike arz eden köpek türleri, Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Bransilerio, American Staffordshire Terrier ve American Bully olarak belirlenmişti. Bu köpek türlerine sahip kişilerin hayvanlarını kayıt altına aldırmadığı ve maskesiz gezdirdiği takdirde vatandaşlar HAYDİ uygulaması ve 112 acil çağrı merkezi ürerinden ihbarda bulunabiliyor.