Uzmanlar uyardı: Kasım ayı gibi maske takmaya başlayabiliriz

Yeni eğitim öğretim yılının açılmasıyla başlayan maske tartışmaları bazı üniversitelerin öğrencilerine gönderdiği kısa mesaj ile yeniden gündeme geldi. Uzmanlar maske uygulamasının yakın zamanda yeniden gelebileceği konusunda uyardı.

Uzmanlar uyardı: Kasım ayı gibi maske takmaya başlayabiliriz

Okulların açılması ve yaz sezonun kapanmasıyla Türkiye’de de görülen COVID-19’un Eris varyantın vaka sayıları gittikçe artıyor. Bazı üniversiteler, öğrencilere dersliklerde ve hastanede maske takılması gerektiğine dair mesaj gönderdi. Vatandaşlar, yeniden kapanma olacağından endişe duymaya başlarken ‘Lütfen sosyal mesafenizi koruyun’ ve ‘Bu koltuğu boş bırakın’ yazılı kartların da depolardan çıkarıldığına dair görüntüler bu endişeyi daha da arttırdı.

Elips Haber’den Ateş Çatıkkaş’ın haberine göre konuyla ilgili açıklamalarda bulunan uzmanlar maske uygulamasının yakın zamanda yeniden gelebileceği söyledi. İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Savaş Vural, “Eris, Covid-19’un Omicron varyantının bir alt türü ve dünya çapında dolaşımda olan diğer varyantlarla yakından ilişkili bir virüs. Haziran ile Temmuz ayları arasında virüsün küresel yaygınlığının yüzde 1002’den fazla arttığı görülüyor. 7 Ağustos itibarıyla 51 ülkeden 7 binin üzerinde numune paylaşıldı. Mevcut kanıtlara dayanarak, Eris’in oluşturduğu halk sağlığı riski ‘küresel düzeyde’ düşük olarak değerlendirildi” ifadelerini kullandı.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ümit Savaşcı, dünyada görülen Covid-19'un yeni varyantı Pirola'nın Eris gibi Türkiye'de de görülebileceğini söyledi. Birçok ülkede görülmeye başlanan Covid-19'un yeni varyantı Pirola için uyarılarda bulunan Prof. Dr. Savaşcı, Kasım ayı gibi yeniden maske zorunluluğunun gelebileceğini kaydetti.

Hamburg’da hizmet veren İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yakup Bahar ise, tüm dünyada yeniden tedirginlik oluşturan Koronavirüs Eris Varyantı hakkında açıklamada bulunarak “Eğer tedbirini almazsak, aşı ve maskeler tekrar gündeme gelebilir” uyarısında bulundu.