Üretici ile market arasındaki fiyat farkı ekim ayında da devam etti

Ekim ayında üretici ile market arasındaki fiyat farklılıkları, girdi fiyatlarında yaşanan değişimler ve tarımsal destekleme ödemeleri hakkında Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, şu bilgiler verildi:

Üretici ile market arasındaki fiyat farkı ekim ayında da devam etti

Ekim ayında üretici ile market arasındaki fiyat farkının en fazla yüzde 253 ile maydanozda görüldüğü, maydanozdaki fiyat farkını yüzde 216 ile elma, yüzde 212,5 ile marul, yüzde 170 ile limon, yüzde 163,3 ile havuç, yüzde 159,2 ile salatalık gibi ürünlerin takip ettiği belirtildi.

Markette fiyatı en fazla artan ürünün yüzde 33,4 ile kabak olduğu, kabaktaki fiyat artışını yüzde 30,6 ile salatalık, yüzde 29,3 ile kuru fasulye, yüzde 28,8 ile yeşil soğan, yüzde 26,7 ile kuru soğan, yüzde 23 ile kuru üzüm gibi ürünlerin izlediği ifade edildi.

Üreticide fiyatı en fazla düşen ürünün yüzde 15,4 ile kuru incir olduğu, kuru incirdeki fiyat düşüşünü yüzde 3,6 ile kuru fasulye, yüzde 3,3 ile elma gibi ürünlerin takip ettiği kaydedildi.

Üreticide en fazla fiyat artışının yüzde 74 ile yeşil soğanda görüldüğü, yeşil soğandaki fiyat artışını yüzde 41,5 ile domates, yüzde 35,4 ile ıspanak, yüzde 33 ile salatalık, yüzde 32,8 ile kabak, yüzde 22,5 ile limon, yüzde 20,6 ile maydanoz, yüzde 18,3 ile yeşil fasulye gibi ürünlerin izlediği bildirildi.

Fiyat değişimlerinin sebepleri arasında talep, arz, maliyet, ihracat, TMO’nun fiyat politikaları gibi faktörlerin etkili olduğu vurgulandı.

Bayraktar, üretici ve tüketici arasındaki fiyat farkının azaltılması için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini, girdi fiyatlarındaki artışın üreticiyi zor durumda bıraktığını, tarımsal destekleme ödemelerinin zamanında ve yeterli miktarda yapılması gerektiğini söyledi.