Ücretsiz doğalgaz uygulaması ne zaman bitecek?

Türkiye'de doğalgaz kullanıcılarına müjdeli haber Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verildi. Erdoğan, Karadeniz Gazı Devreye Alma Töreni'nde yaptığı konuşmada, vatandaşların evlerindeki mutfak ve sıcak su tüketiminde kullandıkları doğalgazı 1 yıl süreyle ücretsiz vereceklerini açıkladı. Bu kararla birlikte, doğalgaz kullanımı 25 metrekübü geçmeyen aboneler hiçbir ücret ödemeyecek. Peki, ücretsiz doğalgaz uygulaması ne zaman başladı, ne zaman bitecek? İşte detaylar…

Ücretsiz doğalgaz uygulaması ne zaman bitecek?

Ücretsiz doğalgaz uygulaması, Resmi Gazete’de yayımlanan kararname ile yürürlüğe girdi. Buna göre, konut, ibadethane ve cemevi abonelerinin 24 Nisan 2023 ile 31 Mayıs 2023 tarihleri arasındaki faturalarının tamamı, 1 Haziran 2023 ile 30 Nisan 2024 tarihleri arasındaki faturalarının ise 25 metreküp kısmı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesinden karşılanacak. Bu şekilde, doğalgaz kullanımı 25 metrekübü geçmeyen aboneler, 1 yıl boyunca doğalgaz faturası ödemeyecek.

Ücretsiz doğalgaz uygulamasının vatandaşlara sağlayacağı katkı ise ortalama 125-150 TL arasında olacak. Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin yıllık ortalama doğalgaz tüketimi 1.500 metreküp olarak hesaplanıyor. Bu durumda, 25 metreküp doğalgazın ücretsiz verilmesi, yıllık 300 metreküp tasarruf anlamına geliyor.. Buna göre, 25 metreküp doğalgazın değeri 102 TL civarında oluyor. Bu rakam, vergiler ve dağıtım bedelleri ile birlikte 125-150 TL arasında değişiyor.