TZOB Başkanı Bayraktar: İnternetten satılan zeytinyağı sağlığımızı tehdit ediyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, internet üzerinden satılan taklit ve tağşiş ürünlerin sağlığımızı tehdit ettiğini belirterek, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın bu konuda denetimleri sıklaştırması gerektiğini söyledi.

TZOB Başkanı Bayraktar: İnternetten satılan zeytinyağı sağlığımızı tehdit ediyor

Bayraktar, görüntülü basın açıklamasında, son günlerde basına yansıyan haberlerde e-ticaret üzerinden yapılan satışlarda zeytinyağı fiyatlarındaki değişimi hatırlattı. Farklı adlar altında satılan 5 litrelik zeytinyağı fiyatlarının e-ticarette 350-500 lira arasında değiştiğini ifade eden Bayraktar, “Zeytinyağı fiyatları üretim düşüklüğü yüzünden Avrupa’da ve Türkiye’de rekor kırarken, özellikle e-ticaret yoluyla satılan zeytinyağı fiyatlarının bu kadar düşük olması akıllara taklit ve tağşişi getirmektedir.” dedi.

Zeytinyağının Akdeniz ülkelerinde üretilen, içerdiği fonksiyonel nitelikteki bileşenler nedeniyle ön plana çıkan ve en fazla taklit ve tağşiş uygulanan gıda maddelerinden olduğunu vurgulayan Bayraktar, “Ülkemizde Ayvalık ve Milas zeytinyağları AB coğrafi ürün tescili almışken, iç piyasalarda taklit ve tağşiş mücadelesi devam etmektedir.” diye konuştu.

Bayraktar, zeytinyağı tüketici satış fiyatlarının yüksek olması nedeniyle çeşitli hileler uygulayarak fiyatların düşürülmesinin hem ekonomik hem de sağlık açısından büyük sorunlar yarattığını belirtti. Tüketicilerin satın aldığı zeytinyağının sahte olup olmadığını anlamasının ne yazık ki çok mümkün olmadığını kaydeden Bayraktar, “Tüketiciler aldıkları yağı rengine, kokusuna ve tadına bakarak değerlendirebilir olmalarına rağmen, zeytinyağının hileli olup olmadığı ancak belirli laboratuvar testlerinin yapılmasıyla anlaşılabilir. Bu nedenle tüketicilerimiz yağlarını güvenilir satış yerlerinden ve markalardan almalıdır.” dedi.

Bayraktar, yapılan denetimler sonucunda uygulanan cezai işlemlerin caydırıcı nitelikte olmadığı için zeytinyağında yapılan sahtekarlığın önlenemediğini söyledi. Bu durumda en büyük zararı tüketicilerin gördüğünü ifade eden Bayraktar, “Tüketiciler zeytinyağı diye litresine 80-100 lira ödediği yağın aslında çok daha ucuz olan pamuk yağı, kanola, aspir yağı olduğunun çoğu zaman farkında bile olmamaktadır.” şeklinde konuştu.

Bayraktar, internet üzerinden, nerede üretildiği, stoklandığı belirlenemeyen ve insan sağlığı için tehdit teşkil eden bu ürünleri Tarım ve Orman Bakanlığı’nın takip etmesi ve denetlemesi gerektiğini vurguladı. Bayraktar, “Yapılan denetimlerinin sıkılaştırılması, ceza alanların kamuoyuna duyurulması ve caydırıcı olması büyük önem taşımaktadır.” dedi.