Türkiye'nin kredi risk primi 2,5 yılın dibinde, Bakan Şimşek'ten 2024 mesajı

Türkiye'nin kredi risk primi, yeni ekonomi yönetiminin fiyat istikrarını sağlamaya yönelik adımları ve küresel piyasalarda artan risk iştahı sayesinde son 2,5 yılın en düşük seviyesine indi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uyguladıkları ekonomik programın sonuçlarının 2024'ün ikinci yarısından itibaren net şekilde görüleceğini söyledi.

Türkiye'nin kredi risk primi 2,5 yılın dibinde, Bakan Şimşek'ten 2024 mesajı

ABD’de yumuşama sinyali veren istihdam verilerinin ardından dün ülkede enflasyonunun tahminlerden daha fazla yavaşlamasıyla ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz artışlarında sona gelmiş olabileceği yönündeki beklentiler güç kazandı. Bu durum, tahvil faizlerindeki gerileme ve fonlama maliyetlerindeki azalışla küresel piyasalarda risk iştahını artırdı.

Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) dün, önceki kapanışa göre yaklaşık 14 baz puan azalarak 364,64 baz puanla Mart 2021’den bu yana en düşük seviyesini test etti.

Analistler, Türkiye’nin kredi risk primindeki gerilemede yeni ekonomi yönetiminin fiyat istikrarını sağlamaya yönelik adımlarının etkili olduğuna dikkat çekerek, enflasyonla mücadele konusunda atılan adımların gelecek döneme ilişkin belirsizlikleri yavaş yavaş da olsa azalttığını ifade etti.

Bununla birlikte sadeleşme adımlarının da Türk varlıklarındaki fiyatlamalar üzerinde etkili olduğunu aktaran analistler, Orta Doğu’da devam eden jeopolitik risklere karşın dünya genelinde enflasyonun gerilemesi ve önemli merkez bankalarının şahin politikaları terk edeceği beklentisinin risk primlerini aşağı yönlü baskıladığını kaydetti.
 

Analistler, kredi risk primindeki gerilemenin fonlama maliyetlerini düşürdüğünü belirterek, bu durumun ülke ve şirket borçlanmalarında daha az faiz ödenmesi anlamına geldiğini bildirdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) hazirandan bu yana politika faizini toplamda 2 bin 650 baz puan artırırken, TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan kasım başında yaptığı Enflasyon Raporu sunumunda, dezenflasyonist sürecin gelecek yılın ikinci yarısından itibaren etkili olmaya başlayacağını tahmin ettiklerini dile getirmişti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise, uyguladıkları ekonomik programın sonuçlarının 2024’ün ikinci yarısından itibaren net şekilde görüleceğini, böylece yatırımcı güveninin daha da pekişeceğini ve ülkeye küresel fon akışının hız kazanacağını söyledi. Şimşek, bu sayede dezenflasyon programının kısa vadeli büyüme görünümü üzerindeki aşağı yönlü riskleri sınırlayacaklarını ifade etti.

kaynak:ntv