Turizm amaçlı kiralanan konutlara izin belgesi zorunluluğu ve 100 bin TL ceza

Turizm amaçlı konut kiralama faaliyetlerine yeni düzenleme geliyor. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, konutların turizm amaçlı kiralanmasına ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu. Teklif, kısa dönemli kiralamalar için izin belgesi zorunluluğu, apartmandaki tüm maliklerden yazılı onay alma, izinsiz kiralama yapanlara 100 bin TL ceza gibi maddeleri içeriyor.

Turizm amaçlı kiralanan konutlara izin belgesi zorunluluğu ve 100 bin TL ceza

Kanun teklifi, tek seferde 100 günden fazla süreli yapılan kiralamaları kapsam dışında tutuyor. Kiralama için izin belgesi almak isteyen malikler, kat maliklerinin oybirliği ile alınan kararla başvurabilecek. Bir malik bir apartmanda konutların yüzde 25’inden fazlasını kısa süreli kiralayamayacak. Bir malikin binada 5’ten fazla dairesi bulunuyorsa işyeri açma ve çalışma ruhsatı almak zorunlu olacak.

İzin belgesi olmadan turizm amaçlı kiralama yapanlar, izin belgesi sahibinden kiraladığı konutu üçüncü kişilere kiralayanlar, kendine ait meskeni turizm amaçlı kiralayanlar ve izinsiz kiralama faaliyetine aracılık edenler hakkında her defasında 100 bin TL idari para cezası uygulanacak. Ayrıca her defasında 100 günden fazla süreli kira sözleşmesi yapmasına rağmen, ilk sözleşme tarihinden itibaren bir yıl içerisinde aynı konutu dört defadan fazla kiraya veren malikler de cezalandırılacak.