Ticari kredilerde yüksek faize rağmen büyüme sürüyor

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 22 Eylül haftasında ticari kredilerde 13 haftalık, yıllıklandırılmış ve kur etkisinden arındırılmış büyüme oranı ,3 olarak kaydedildi. Bu, son 2,5 ayın en yüksek seviyesi olarak dikkat çekiyor.

Ticari kredilerde yüksek faize rağmen büyüme sürüyor

Temmuz ayında ticari kredi büyümesi %1,7 ile durma noktasına gelmişti. Ancak, son verilere göre ticari kredilerdeki büyüme eğilimi artmış durumda.

Aynı dönemde tüketici kredilerinde ise gerileme sürerken, büyüme ivmesi kaybediyor. 22 Eylül itibariyle tüketici kredi büyümesi %18,3 seviyesine geriledi. Mayıs ayında bu büyüme oranı %100'e ulaşmıştı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini 5 puan artırdığı toplantı özetlerinde, bankacılık sisteminin sağlıklı işleyişini temin etmek amacıyla alınan önlemlerin etkisiyle özellikle Türk lirası ticari kredilerinde artış olduğunu belirtti. TCMB, Türk lirası ticari kredilerinin Temmuz ve Ağustos aylarında sırasıyla %2,4 ve %2 büyüdüğünü ifade etti.

Özetlerde, "Makroihtiyati çerçevede sadeleşme süreci kapsamında atılan son adımlar ve politika faizindeki artışla birlikte Türk lirası enstrümanlarına olan talebin artması, kredi ve mevduat faizlerinin birlikte yükselmesi ile parasal aktarım mekanizmasının güçlenmekte olduğu değerlendirilmiştir" ifadeleri yer aldı.
kaynak:bloomberg