Sıcak çorba ile soğuk hamurun eşsiz lezzeti

Konya'mızın meşhur çorbası Arabaşı, kış aylarının gelmesiyle sofralarda yerini aldı.

Sıcak çorba ile soğuk hamurun eşsiz lezzeti
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Orta Anadolu’da birçok yörede ara aşı olarak bilinse de Konya'da arabaşı adıyla anılır. Konya mutfağının efsane lezzetlerinden olan bu çorba, Soğuk hamur ile tüketilmesiyle kendisini diğer çorbalardan farklı kılıyor.

Soğuk hamur ve sıcak arabaşı ile birleşen bu çorba, kavrulmuş un, acı biber, tavuk, kaz, hindi gibi hayvan etiyle pişiriliyor.

Arabaşının hamuru ise un, su ve tuzla hazırlanıyor. Kaynayan suyun içine atılan un, karıştırılarak bulamaç kıvamına getiriliyor. Daha sonra yuvarlak tepsiye dökülen hamur soğutulmaya bırakılıyor.

Sofraya gelen soğuk hamur çorba ile beraber çiğnenmeden yutularak tüketiliyor.

ARABAŞI YOZGAT'A MI AİT KONYA'YA MI?

Arabaşı aslında İç Anadolu yöresine ait bir çorbadır, ancak Selçuklu döneminde Konya ilimiz başkent olduğundan bu şehir İç Anadolu'nun tüm mutfaklarının ana adresidir. Yozgat 2012 yılında Arabşı çorbasını tescil ederek resmi olarak sahiplenmiş oldu.

ARABAŞI ÇORBASI NASIL YAPILIR?

  1. Önce çorba'nın hamurunu hazırlanır. 3 su bardağı suyu ve tuzu tencereye koyulup kaynamaya bırakılır. Bir taraftan su ve un ayrı bir kapta boza kıvamına gelene kadar çırpılır.

  2. Boza edilen un kaynayan suya eklenir. Pürüzsüz muhallebi kıvamına gelene kadar pişirilir. Hafif ıslatılmış orta boy yuvarlak tepsiye dökülür. Soğuk bir ortamda en az 4 saat dinlendirilir.

  3. Çorba için tavuk 1,5 litre su ile haşlanır. Suyu süzülen tavukları didiklenir.

  4. Bir tavada 1 su bardağı unu yakmadan hafif rengi dönene kadar kavurulur. Kavrulan un bir kaseye alınıp biraz su ile açılır.

  5. Tencereye yağ ve salça eklenip kavurulur. Tavuk suyunu ekliyerek, su ile açılan kavrulmuş un ilave edilir.

  6. Didiklenmiş tavukları da ekleyip çorbanın kıvamı oluşuna dek kaynatıyoruz. Çorba çok koyu olursa kaynamış su eklenir. Baharatları da eklendikten sonra 20 dakika kaynamaya bırakıyoruz.