S&P'den Türkiye'ye övgü dolu rapor

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye'nin yeni ekonomi yönetimi ile ekonomi politikalarında önemli bir dönüşüm olduğunu ve yabancılar tarafından para politikasının çok yakından takip edildiğini belirtti. Kuruluş, Türkiye'nin kredi notunu B olarak teyit edip ve görünümü durağana çıkardı.

S&P'den Türkiye'ye övgü dolu rapor

S&P Global Kıdemli Direktörü Frank Gill, Bloomberg HT yayınında yaptığı açıklamada, Türkiye’nin attığı adımların ‘yumuşak iniş’ senaryosu üzerine çalıştığını ve Dolar/TL kurunu stabilize etmeye çalıştığını söyledi. Gill, enflasyon hedeflerinin daha gerçekçi hale geldiğini ve hane halklarının tüketiminde bir yavaşlama beklediklerini ifade etti.

Gill, Türkiye’nin 2024 boyunca yüksek enflasyonla mücadele edeceğini, ancak bütçe açığının da azalacağını öngördü. Gill, “Ekonomik politikalarda önemli bir dönüşüm olduğunu söyleyebiliriz, daha fazla uygulanabilir politikalara geçildiğini görüyoruz. Yeni gelen ekonomi yönetimi öyle adımlar atıyor ki; özellikle de ‘yumuşak iniş’ senaryosu üzerine çalışıyorlar. Belki de Dolar/TL kurunu stabilize etmeleri gerekiyor. Gerçekten de süreç zorlu olacak” dedi.

Türkiye’nin yeni ekonomi yönetimi, seçimlerin ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı’na Mehmet Şimşek’in, Merkez Bankası Başkanlığı’na Hafize Gaye Erkan’ın getirilmesi ile oluştu. 4 aylık süreçte faiz yüzde 8,5’ten yüzde 30’a yükseltilirken, daha rasyonel politikalar izlenmeye başladı. Ekonomide atılan adımlar uluslararası piyasalarda da yankı bulurken, Türkiye’ye ilişkin üst üste olumlu değerlendirmeler geldi.