QS Sürdürülebilirlik Sıralaması'nda Türkiye'den 17 Üniversite

İngiltere merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Quacquarelli Symonds (QS), dünyadaki üniversiteleri çevresel etki ve sosyal etki ile yönetişim açısından değerlendirdiği 2024 Sürdürülebilirlik Sıralaması'nı açıkladı

QS Sürdürülebilirlik Sıralaması'nda Türkiye'den 17 Üniversite

QS 2024 Sürdürülebilirlik Sıralaması’na göre, Türkiye’nin 17 üniversitesi dünyanın en iyi bin üniversitesi arasında yer aldı. İTÜ, Türkiye’nin en sürdürülebilir üniversitesi seçilirken, ODTÜ çevre eğitimi alanında öne çıktı.

İngiltere merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Quacquarelli Symonds (QS), çevresel etki, sosyal etki ve yönetişim açısından dünyadaki üniversiteleri değerlendirdiği 2024 Sürdürülebilirlik Sıralaması’nı açıkladı. QS, üniversitelerin performanslarını çevresel sürdürülebilirlik, çevre eğitimi, çevre araştırması, eşitlik, bilgi alışverişi, eğitimin etkisi, istihdam edilebilirlik ve sonuçlar, sağlık ve refah, etik, işe alma uygulamaları, şeffaflık, karar alma gibi 11 göstergeye göre değerlendirdi.

QS Kıdemli Başkan Yardımcısı Ben Sowter, sıralamayla ilgili yaptığı açıklamada, Türk üniversitelerinin sosyal kapsayıcılık ve iş birliğine güçlü bir bağlılık sergilediğini belirtti. Sowter, “Bu, ülkenin ilerici eğitim uygulamalarına olan bağlılığını yansıtan övgüye değer bir başarıdır.” dedi.

Sıralamaya göre, Türkiye’den 17 üniversite dünyanın en iyi bin üniversitesi arasında yer aldı. Bu üniversitelerden altısı ilk 500 içinde bulunuyor. İlk bindeki Türk üniversitelerinin listesi şöyle:

Üniversite

Sıralama

İstanbul Teknik Üniversitesi 221
Orta Doğu Teknik Üniversitesi 224
Boğaziçi Üniversitesi 335
Yıldız Teknik Üniversitesi 405
Koç Üniversitesi 408
Hacettepe Üniversitesi 408
Gazi Üniversitesi 537
Dokuz Eylül Üniversitesi 556
Bilkent Üniversitesi 672
Erciyes Üniversitesi 711-720
Sabancı Üniversitesi 731-740
Gebze Teknik Üniversitesi 881-900
Ankara Üniversitesi 941-960
Çukurova Üniversitesi 961-980
Selçuk Üniversitesi 961-980
Marmara Üniversitesi 981-1000
Sakarya Üniversitesi

981-1000

İTÜ, sürdürülebilirlik ve iklim stratejilerine olan bağlılığını ölçen QS Çevresel Sürdürülebilirlik göstergesinde, rapordaki ifadeyle “mükemmel bir performans” sergiledi. Bu göstergede dünyada 44. sırada olan İTÜ, Batı Asya ülkelerinin üniversiteleri arasında da zirvede bulunuyor.

ODTÜ ise çevre eğitimi alanında Türkiye’nin en iyi üniversitesi oldu. ODTÜ, çevre eğitimi göstergesinde dünyada 101-150 aralığında yer alırken, diğer Türk üniversiteleri 201-300 aralığının altında kaldı.

Koç Üniversitesi, eşitlik göstergesinde dünyada 99. sırada yer alarak, bölgedeki ilk 100 arasına giren tek üniversite oldu. Bu gösterge, üniversitelerin cinsiyet, etnik köken, sosyoekonomik durum, engellilik gibi çeşitli faktörlere göre öğrenci ve personel çeşitliliğini ve eşitliğini değerlendiriyor.

QS 2024 Sürdürülebilirlik Sıralaması, Türk üniversitelerinin çevresel, sosyal ve yönetişim alanlarında önemli başarılar elde ettiğini gösterdi. Türkiye’nin eğitim kalitesini ve uluslararası rekabet gücünü artırmak için bu alanda daha fazla yatırım ve çalışma yapması gerekiyor.