Otomotiv sektöründe yatırım dönemi bitti

Honda Türkiye'nin üst düzey yöneticisi, otomotiv alımlarının artık ihtiyaca göre yapıldığını ve fiyatların istikrarlı olduğunu söyledi.

Otomotiv sektöründe yatırım dönemi bitti

Honda Türkiye Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Bülent Kılıçer, otomotiv pazarının son durumu ve geleceği hakkında AA’ya konuştu. Kılıçer, otomotiv sektöründe yatırım amaçlı alımların sona erdiğini ve artık ihtiyaca binaen satışların yapıldığını belirtti.

Kılıçer, otomotiv pazarının bu yıl 1 milyon seviyelerini zorlayacağını ancak biraz altında kalabileceğini ifade etti. Pazarın geleceğinin döviz kurları, kredi bulunabilirliği, arz şoku ve fiyatlar gibi faktörlere bağlı olduğunu vurgulayan Kılıçer, Merkez Bankası’nın attığı adımları çok pozitif gördüğünü söyledi.

Kılıçer, “Döviz kurları artık stabil bir yere oturmuş durumda. En azından bir sonraki adımın ne olacağını ve onun etkilerini üç aşağı, beş yukarı tahmin edebilir hale geldik. Bu, konut piyasasında olsun, otomotiv sektöründe de olsun biraz daha öngörülebilirlik kısmını pozitif anlamda etkiliyor.” dedi.

Kılıçer, otomotiv değiştirme sıklığının da uzamaya başladığını ve ortalama 3,5-4 yıl olan sürenin 5-5,5 yıla çıktığını kaydetti. Bazı modellerde sipariş iptallerinin de yaşandığını bildiren Kılıçer, mevcut kampanyaların gelecek dönemde de devam edeceğini ve ikinci el piyasasını da etkileyeceğini söyledi.

Kılıçer, “Şu anki kampanyalarla ve talebin biraz gerilemesiyle beraber ikinci el fiyatlarının da ciddi şekilde aşağı düştüğünü gördük. Bundan sonraki süreç içerisinde de bu anlamda ben bu durumun biraz daha devam edeceğini düşünüyorum.” diye konuştu.

Kılıçer, Honda’nın yeni hibrit modeli ZR-V e:HEV’nin basın tanıtım toplantısında da aracın özelliklerini anlattı. ZR-V e:HEV’nin Honda’nın yeni nesil hibrit teknolojisi olan e:HEV ile donatıldığını belirten Kılıçer, aracın hem performans hem de yakıt verimliliği açısından üstün olduğunu söyledi. Kılıçer, ZR-V e:HEV’nin Türkiye’de 2024 yılının ilk çeyreğinde satışa sunulacağını da duyurdu.

Kaynak:bloomberg