Otomotiv ithalatı faiz artışlarına rağmen rekor kırdı

Türkiye'de otomobil ve hafif ticari araç satışları, ekim ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 55,4 artarak 101 bin 367 adet ile rekor tazeledi. Bunun 63 bin 763 adedini ithal araçlar oluşturdu. Otomotiv ithalatı da ekimde yıllık bazda yüzde 105'lik artışla 3,3 milyar dolara ulaştı.

Otomotiv ithalatı faiz artışlarına rağmen rekor kırdı

Ekonomi yönetimi, cari açık ve enflasyon sorununu çözmek amacıyla tüketim ve otomotiv ithalatını azaltmak istediğini söylüyor. Bu yolda faiz artışlarının ve kredi kısıtlamalarının etkili olması hedefleniyor. Ancak rakamlar, tüketim ve otomotiv ithalatının rekor seviyelerde olduğuna işaret ediyor.

Peki faiz artışlarına, kredi kısıtlamalarına ve ilanlara dönük önlemlere rağmen sıfır araç satışları ve ithalatı neden yüksek seyrediyor? Otomotiv sektörü temsilcileri, dört temel gerekçeye işaret ediyor:

  • Otomotiv sektöründe yaklaşık 3-4 yıldır yaşanan arz sorunu, son dönemde büyük ölçüde çözüldü. Bu da ertelenmiş talebin ortaya çıkmasını sağladı.
  • Hem arz sorunun çözülmesi hem de eylül ayında satışların düşmesiyle birlikte ekim ayında birçok firma indirim kampanyası başlattı. İndirim kampanyaları nedeniyle ek talep oluştu.
  • Yüksek enflasyon ortamında otomobil kullanım değerinden öte yatırım aracı olarak öne çıkmaya başladı. Konut fiyatlarının birçok kişi için erişilemez düzeye gelmesiyle birlikte yatırım aracı olarak otomobile yönelim de arttı.
  • Yerli otomobil TOGG’un satışlarını artırmak için hükümet, elektrikli otomobilde ÖTV indirimi yaptı. Bu durum da ithal elektrikli araç talebini artırdı. Özellikle Çinli elektrikli araçlara dönük artan ilgi var.

Otomotiv sektörü temsilcileri, satışların birkaç ay daha yüksek seyretmesini, daha sonra yüksek faiz etkisiyle gerilemesini bekliyor. İndirim kampanyalarının kasım ve aralık ayında devam etmesi de satışları yine yüksek seviyelerde tutuyor.

kaynak:sözcü