Otomotiv İşçileri Grevde

ABD'de 3 büyük otomobil şirketinde çalışan 12 bin işçinin yeni sözleşme talepleri karşılanmadığı için greve gitmesi, ülke ekonomisini olumsuz etkileyebilir. Grevin 10 gün sürmesi halinde 5 milyar doları aşan kayıpların yanı sıra, araç stoklarının azalması ve fiyatların artması gibi sorunlar da yaşanabilir.

Otomotiv İşçileri Grevde

ABD’de Birleşik Otomotiv İşçileri Sendikası (UAW) üyesi işçiler, General Motors, Ford Motor ve Stellantis ile yaptıkları görüşmelerden sonuç alamayınca 14 Eylül’den itibaren greve başladılar. Sendika, 4 yıllık sürede yüzde 36’lık ücret artışı talep ediyor. Ancak otomobil şirketleri bu talebi kabul etmeyerek daha düşük oranlarda zam öneriyor.

Grevin uzaması halinde, pandemi nedeniyle zaten düşük olan araç stoklarının daha da azalacağı ve bunun da otomobil fiyatları üzerinde baskı yaratacağı belirtiliyor. Bu durumun enflasyonu artırarak ekonomiyi zorlayabileceği ifade ediliyor.


 Otomobil işçilerinin grevi ekonomiye darbe vurabilir

Danışmanlık firması Anderson Economic Group’un (AEG) hesaplamalarına göre, yaklaşık 150 bin UAW üyesinin 3 otomobil üreticisinde yapacağı grevin 10 gün sürmesi halinde toplam 5 milyar dolardan fazla ekonomik kayba yol açabileceği tahmin ediliyor. Grevin ayrıca çelik sektörünü de etkilemesi bekleniyor.

Moody’s Analytics Başekonomisti Mark Zandi ise, otomobil işçilerinin grevinin uzun sürmesi halinde ABD ekonomisinin ekonomik büyümesini olumsuz etkileyeceğini söyledi. Zandi, “UAW 3 yerli araç üreticisinin tamamına karşı eylül ortasından ekim sonuna kadar greve giderse, bu 4’üncü çeyrekte reel GSYH büyümesini yıllıklandırılmış olarak tahminen yüzde 0,2 oranında azaltacaktır” dedi.

Grevin ne zaman sona ereceği ise henüz belli değil. Sendika ve otomobil şirketleri arasındaki görüşmeler devam ediyor. Ancak tarafların birbirine yaklaşmadığı belirtiliyor.

kaynak:sözcü