Narenciye üreticileri dış politika değişikliği istiyor

Narenciye sezonu başladı ancak üreticilerin yüzü gülmüyor. Verim yüksek olmasına rağmen fiyatlar düşük seyrediyor. Üreticiler, ürünlerini maliyetin altında satmak zorunda kalıyor ya da dalında çürümesine izin veriyor. Pazar sorununun çözümü için yetkililere ve belediyelere çağrıda bulunan üreticiler, dış politikadaki yanlışlıkların kendilerini mağdur ettiğini söylüyor.

Narenciye üreticileri dış politika değişikliği istiyor

Hatay, Adana ve Mersin gibi Çukurova bölgesinde narenciye üretimi yapan çiftçiler, erkenci mandalina ve limonun fiyatlarının çok düşük olduğundan şikayetçi. Hatay’da tüccar, erkenci mandalinayı 3 liradan almaya çalışırken, maliyeti 5-6 lira arasında değişiyor. Adana’da ise mayer cinsi limon dalında kalıyor, üretici bahçedeki limonu 2 liraya bile satamıyor.

Üreticilerin en büyük sorunu ise pazarlama. Samandağ Ziraat Odası Başkanı Selim Kamacı, bölgede devlet teşvikleriyle plansız bir şekilde narenciye bahçelerinin arttığını, ancak fazla üretimin pazarlanamadığını belirtti. Kamacı, ihracatın da yeterli olmadığını, özellikle Suriye ile ilişkilerin bozulmasından sonra Arap ülkelerine ulaşmanın zorlaştığını ifade etti.

Kamacı, “Suriye meselesi çıktı çıkalı sorun yaşıyoruz. Zeytinyağı da olmak üzere… Cilvegözü Sınır Kapısı’nın kapalı kalması yüzünden bölgeye ihracat azaldı, 12 yıldır ihracat yapamıyoruz. Ro-Ro’yla ürünü Mısır’a gönderiyoruz, sonrası karayolu… Bu da maliyetleri çok artırıyor. Ticarette büyük kayıplar yaşıyoruz, yanlış Suriye politikası yüzünden. Milyarlarca dolar zararımız var. Türkiye kaybediyor. Ortadoğu’da rekabet edemiyoruz artık.” dedi.

Kamacı, komşularla iyi ilişkiler kurulmasını, Çin ve Hindistan gibi yeni pazarların değerlendirilmesini, teşviklerin katma değerli ürünler için kullanılmasını ve çiftçi kooperatiflerinin güçlendirilmesini istedi. Ayrıca belediyelere de çağrıda bulunan Kamacı, “Gelin ürünümüzü siz alın, halka dağıtın, değerlendirin.” dedi.
kaynak:aydınlık