Merkez Bankası'na faiz artışı baskısı: Yabancı bankalar yüzde 35'i işaret ediyor

Fransız banka Societe Generale, Merkez Bankası'nın eylülde politika faizini yüzde 31'e yükselteceğini öngördü. Banka, yıl sonu dolar/TL beklentisini ise 30 seviyesinde belirledi.

 Merkez Bankası'na faiz artışı baskısı: Yabancı bankalar yüzde 35'i işaret ediyor

Societe Generale, Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu toplantısı öncesinde faiz ve dolar/TL tahminlerini güncelledi. Bankanın analistleri, TCMB’nin eylülde politika faizini 600 baz puanlık artışla yüzde 31’e yükselteceğini, buna rağmen yılın geri kalanında TL’nin zayıflayacağını öngördü. Analistlerin yıl sonu dolar/TL beklentisi ise 30 seviyesinde gerçekleşti.

Bankanın raporunda, Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan gerilimin, dünya petrol piyasalarını olumsuz etkilediği ve Türkiye’nin cari açığını artırdığı belirtildi. Raporda, “Bununla birlikte, reel faizler keskin bir şekilde negatif kalmaya devam edecek ve cari işlemler hesabının kış aylarında kötüleşmesi, gerekli istikrar sağlanmadan önce liranın bir tur daha zayıflamasına neden olacaktır” ifadeleri yer aldı.

Societe Generale, gelecek yıl liradaki değer kaybının yavaşlayacağı ve Türkiye’nin temellerinin iyileşmesi için ortodoks politikalara kademeli dönüş yapılması gerektiği öngörüsünde bulundu.

Diğer yabancı bankalar da faiz artışı bekliyor

Societe Generale’in ardından diğer yabancı bankalar da faiz tahminlerini güncelledi. ABD’nin önde gelen bankalarından Morgan Stanley de 2023 sonu için yüzde 30 olan Merkez Bankası politika faizi beklentisini yüzde 35’e yükseltti.

ABD’nin en büyük bankası JPMorgan da yıl sonu için politika faizi tahminini yüzde 35’e yükseltti. JP Morgan, 2024 yılı için faiz öngörüsünü ise yüzde 40’tan 45’e yükseltti.

İngiliz banka Barclays da TCMB’nin politika faizini 2023 yılı sonuna kadar yüzde 35’e çekeceğini tahmin etti.

Yabancı bankaların faiz tahminleri, TCMB’nin ağustosta 750 baz puanlık bir faiz artışı gerçekleştirmesinin ardından geldi. TCMB, enflasyonun beklentilerin üzerinde seyretmesi ve kur baskısının devam etmesi nedeniyle sıkı para politikasını sürdürme kararı almıştı.

kaynak:sözcü