Memur ve emekli maaşlarına yüzde 50 zam geliyor! İşte 2024 yılında alacakları maaşlar

Memur ve emekli maaş zammı için geri sayım başladı. 2024 yılında yaklaşık 6 milyon memur ve emeklisi, enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı ile birlikte yüzde 50'ye yakın bir artış alacak. Milyonlarca vatandaş, 'Emekli ve memur maaşı ne kadar olacak' sorusunun yanıtını arıyor. Merkez Bankası'nın son piyasa katılımcıları anketi, memur maaşı 2024 tablolarını netleştirdi.

Memur ve emekli maaşlarına yüzde 50 zam geliyor! İşte 2024 yılında alacakları maaşlar

 

Memur ve emekli maaş zammı, vatandaşların en çok merak ettiği konuların başında geliyor. 2024 yılında uygulanacak zam oranı, Aralık ayı enflasyon rakamlarına göre belirlenecek. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 3 Ocak Çarşamba günü Aralık ayı enflasyon oranını açıklayacak. Bu oran, Ocak-Haziran 2024 tarihleri arasında uygulanacak emekli ve memur enflasyon farkını da kesinleştirecek.

Merkez Bankası, 2023 yılının son verilerini içeren Aralık ayı Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarını paylaştı. Buna göre, 2023 yılının tamamı için enflasyon beklentisi yüzde 65,39 oldu. Bu beklenti gerçekleşirse, Tüketici Fiyat Endeksi 1866,34 seviyesine yükselecek.

Memur ve emekli maaş zammı, enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı ile hesaplanıyor. Memur ve memur emeklisi senede 2 kez zam alıyor. Burada memurlar enflasyon farkına ilaveten toplu sözleşme zammı alıyor. Enflasyon farkı, bir önceki dönem verilen toplu sözleşme zammının yeni 6 aylık enflasyon oranından arındırılmış halini ifade ediyor. Bu oran yeni toplu sözleşme zammı ile yeniden hesaplandığında memur zammı ortaya çıkıyor.

Yüzde 65,39’luk son enflasyon tahminine göre, 6 aylık enflasyon farkının yüzde 30,26 olması bekleniyor. Bu rakam yüzde 15’lik toplu sözleşme zam oranı ile yeniden hesaplandığında yüzde 49,80 rakamı gözü çarpıyor. Yani her şey beklentilere göre ilerlerse memur zammı Ocak ayında yüzde 49,80 olacak.

Bu zam oranı ile birlikte, en düşük memur maaşı 32 bin 981 TL’yi, en düşük memur emeklisi maaşı da 14 bin 794 TL’yi bulacak. 5 aylık kesinleşen rakamlara göre, en düşük memur maaşı için 31 bin 925 TL, en düşük memur emeklisi maaşı için de 14 bin 320 TL kesinleşmişti. Bunun üzerine Aralık ayı enflasyon farkı da ilave edilince nihai rakamlar ortaya çıkacak.

Memur zammı, sosyal yardımları da doğrudan etkiliyor. 65 yaş aylığı, evde bakım parası, engelli maaşı gibi ödemelerde her yıl Ocak ve Temmuz aylarında memur maaşına yapılan zam kadar yükseliyor. Örneğin 6 aylık artış memurlar için yüzde 50 olarak olunca sosyal yardımlar da benzer şekilde artacak.

Merkez Bankası’nın Aralık Ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre, taban aylıklar, memur maaşları, emekli memur maaşları ve SED ödemeleri tabloları netleşti. Rakamlar evli ve 2 çocuklu bir memura göre hesaplanmıştır. Nihai zam oranı ve maaşlar Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın genelgesi ile belli olacak.