Mehmet Şimşek: Türk Lirası Değer Kaybı İçin Sebep Kalmıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisinin durumuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Şimşek, enflasyondaki yıllık düşüşün 2024'ün ikinci yarısında olacağını belirterek, pozitif reel faiz patikasına girildiğini söyledi. Ayrıca, Türk Lirası'nın eskiden olduğu gibi değer kaybı için artık sebep kalmadığını ifade etti.

Mehmet Şimşek: Türk Lirası Değer Kaybı İçin Sebep Kalmıyor

Şimşek, aylık bazda enflasyonda momentum kaybının başlayacağını ve kur korumalı mevduattan çıkışın başladığını vurguladı. Merkez Bankası'nın uyguladığı makroihtiyati tedbirlerin etkisiyle reel faizde pozitif bir seyir olduğunu aktaran Şimşek, bu durumun TL'nin değer kaybını önlediğini savundu.

Bakan Şimşek, önümüzdeki dönemde yurtdışından fon akışının yoğunlaşmasını beklediklerini belirterek, altın talebinin normalleşme süreciyle birlikte düşeceğini ifade etti. Negatif reel faizlerin etkisiyle yüksek olan altın ithalatının azalmasıyla cari açığın düşeceğini ve fon akışının rezerv birikimine yöneleceğini söyledi.

Reel büyümenin ötesinde toplumun tüm kesimlerine büyük ücret artışları sağlandığını belirten Şimşek, enflasyonu kalıcı olarak tek haneli rakamlara indirmenin gelir politikasına uygun olması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, rezerv birikiminin piyasa koşulları elverdiği sürece devam edeceğini söyledi.
kaynak:ntv