Konya'da Demir Çağ'a ait dokuma atölyesi ve ağıl kalıntıları bulundu

Konya'nın Seydişehir ilçesindeki Gökhöyük'te yapılan arkeolojik kazılarda, Demir Çağ'a ait olduğu değerlendirilen bir dokuma atölyesi ve hayvanların beslendiği ağıl kalıntılarına ulaşıldı.

Konya'da Demir Çağ'a ait dokuma atölyesi ve ağıl kalıntıları bulundu

Gökhöyük, 1950’li yıllarda James Mellaart tarafından tespit edilen ve 2002-2005 yıllarında kurtarma kazısı yapılan bir yerleşim yeridir. Höyükte Neolitik, Kalkolitik, Tunç Çağı ve Demir Çağı’na ait kültür tabakaları bulunmaktadır.

Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Ramazan Gündüz, kazı başkanı olarak yaptığı açıklamada, höyüğün zirvesinde başlayan açmada Demir Çağı’na ait taş örgülü duvarlar ortaya çıkardıklarını söyledi. Bu duvarların içinde çok sayıda tezgah ağırlığı ve ağırşak bulduklarını belirten Gündüz, burada olası bir dokuma atölyesi olduğunu düşündüklerini ifade etti.

Gündüz, dokuma için gerekli yünün elde edilmesinin ise burada yaşayan insanların küçükbaş hayvanlara sahip olduğunu gösterdiğini kaydetti. Kazılarda açığa çıkan küçükbaş hayvan kemikleri de bu düşünceyi desteklediğini aktardı. Gündüz, bulguların bu yapının bir kısmının ağıl, diğer kısmının ise atölye ve yaşam alanı olarak kullanılmış olabileceğini gösterdiğini sözlerine ekledi.

Gündüz, alandaki Neolitik dönem buluntuların ise Çatalhöyük ile önemli derecede benzer olduğuna işaret etti. Kerpiçten yapılan evlerin mimari anlamda benzerliği ortaya koyduğunu belirten Gündüz, “Önümüzdeki yıllarda açığa çıkarılacak mimari yapılardan, Çatalhöyük’te olduğu gibi çok heyecan verici verilere ulaşabiliriz.” dedi.

kaynak:trt