Konya'da 2,5 milyon yıllık sirk buzulu keşfi

Konya'nın Geyik Dağları'nda, 2,5 milyon yıllık bir sirk buzulu bulundu. Sirk buzulu, dağların yüksek yamaçlarında küçük çanaklarda oluşan buz türüdür. Bu keşif, bir doğa gezgini tarafından yapıldı ve Necmettin Erbakan Üniversitesi'nden bir coğrafya profesörü tarafından doğrulandı.

Konya'da 2,5 milyon yıllık sirk buzulu keşfi

Doğa gezgini Hasan Hüseyin Kahriman, Orta Toros Dağları’nda bulunan 2877 rakımlı Geyik Dağları’na gezintiye çıktı. Dağın 2700 rakımında bir buzul yatağı olduğunu fark etti. Buzul yatağını inceleyen Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adnan Pınar, bunun sirk buzulu olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Pınar, sirk buzulunun küresel ısınma nedeniyle ortaya çıkmış olabileceğini belirtti. Binlerce yıllık karın oluşturduğu buzul örtüsünün kuraklaşmaya bağlı olarak eridiğini ve katmanlarının görüntülendiğini anlattı. Bölgede yapılacak ayrıntılı incelemeyle daha net bilgiler elde edilebileceğini ifade etti.

Sirk buzulunun 2,5 milyon yıl öncesine ait olduğunu söyleyen Prof. Dr. Pınar, bunun bilimsel anlamda çok önemli bir numune olduğunu vurguladı. Bilim insanlarını bölgeye davet ederek, bu keşfin bilime çok önemli bir katkı sunacağını dile getirdi.