Konya'da 1800 yıllık sunak bulundu

Konya'nın Karatay ilçesindeki Savatra Antik Kenti'nde yapılan kazılarda, Roma dönemine ait bir sunak bulundu. Sunağın üzerinde zafer çelengi, asker ve sancak kabartmaları yer alıyor.

Konya'da 1800 yıllık sunak bulundu

Savatra Antik Kenti’nde Selçuk Üniversitesi Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarımı Bölümü’nden Doç. Dr. İlker Işık başkanlığında yürütülen kazılarda, antik kentin tiyatro bölümünde 1,5 metre derinlikte bir sunak ortaya çıkarıldı. Sunağın MS 2-3’üncü yüzyıla tarihlendiği ve yaklaşık 1800 yıllık olduğu belirtildi.

Sunağın üzerindeki kabartmaların, Roma dönemindeki askeri zaferleri simgelediği düşünülüyor. Sunağın, onarım çalışmalarının ardından Konya Arkeoloji Müzesi’nde sergileneceği açıklandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Kazılar ve Araştırmalar Dairesi Başkanlığı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Konya-Karatay-Yağlıbayat, Savatra Antik Kenti kazılarımızda, MS 2-3’üncü yüzyıla tarihlendirilen, 3 tarafı zafer çelengi, asker ve sancak kabartmalı bir sunak ortaya çıkarıldı.” ifadelerini kullandı.

Savatra Antik Kenti, Konya’nın Karatay ilçesindeki Yağlıbayat Mahallesi’nde yer alıyor. Antik kentte daha önce de Roma dönemine ait mozaikler, heykeller ve sikkeler bulunmuştu. Antik kentin tarihi MÖ 4’üncü yüzyıla kadar uzanıyor.

kaynak:ntv