Kamuda elektrikli araç dönemi başlıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kamuda enerji tasarrufu sağlamak amacıyla yeni bir genelge imzaladı. Genelgeye göre, kamunun otomobil ve otobüs gibi araç satın alımlarında elektrikli modellere öncelik verilecek. Ayrıca kamu binalarında yüzde 30 tasarruf hedefi getirildi.

Kamuda elektrikli araç dönemi başlıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, ‘Kamu Binalarında Tasarruf Hedefi ve Uygulama Rehberi’ni yayımladı. Rehber, yıllık toplam enerji tüketimi 250 TEP (Ton Eşdeğer Petrol) üzeri olan veya toplam inşaat alanı 10 bin metrekare üzeri olan kamu binalarını kapsıyor. Bu binalarda ısıtma, soğutma, havalandırma, aydınlatma, sıcak su tedariki ve diğer ekipmanlar için kullanılan enerji kaynakları ve verimli ekipman kullanımlarında yüzde 30 tasarruf sağlanması hedefleniyor.

Rehbere göre, kamu binalarında dış cephe yalıtımı, pencere değişimi, LED armatür kullanımı, varlık veya hareket sensörü kullanımı gibi önlemler alınacak. Ayrıca binalarda bulunan uygun çatı ve otopark alanlarına fotovoltaik panel ile elektrikli araçlar için şarj istasyonu kurulumu yapılacak. Kampus içi ulaşımda bisikletli veya elektrikli araçlar ile ulaşım özendirilecek. Doğalgaz ve elektrik enerjisi tedarikinde ise ihale yöntemi ile en uygun fiyata enerji tedariki sağlanacak.

Bu genelge ile kamuda enerji maliyetlerinin düşürülmesi, çevre dostu araçların yaygınlaştırılması ve iklim değişikliği ile mücadele edilmesi amaçlanıyor. Kamu kurum ve kuruluşları, genelgeye uygun olarak gerekli tedbirleri alacak ve enerji tasarrufu performanslarını raporlayacak.

kaynak:haber7