İsrail ve Hamas arasında dört günlük ateşkes ve rehine takası anlaşması

İsrail kabinesi ile Hamas, Gazze'de çatışmalara dört günlük bir ara verilmesi ve Hamas'ın tuttuğu bazı rehinelerle İsrail'de tutuklu bulunan Filistinlilerin takasını öngören anlaşmayı onayladı. Anlaşma, Katar ve Mısır'ın arabuluculuğuyla sağlandı.

İsrail ve Hamas arasında dört günlük ateşkes ve rehine takası anlaşması

Rehinelerin serbest bırakılması

Anlaşmaya göre, Hamas’ın 50 rehineyi serbest bırakması karşılığında İsrail de cezaevlerinde kadın ve çocuklardan oluşan 150 Filistinli mahkumu serbest bırakacak ve Gazze’ye daha fazla insani yardım girişine izin verecek.

Hamas’ın serbest bırakacağı rehineler arasında aralarında üç yaşında bir çocuğun da bulunduğu en az üç ABD vatandaşı olduğu belirtildi. Çocuğun anne ve babası, 7 Ekim’deki Hamas saldırısında öldürülmüştü.

İsrail, serbest bırakılacak Filistinli mahkumların isimlerini içeren bir liste yayınladı. Listede, 14 yaşından küçük beş çocuk da yer alıyor.

Çatışmalara ara verilmesi

Çatışmalara yarın yerel saatle 10.00’dan itibaren ara verilecek. Ateşkes süresince, İsrail askerleri ve tankları Gazze’de aynı pozisyonlarında kalmaya devam edecek, ancak saldırı ya da tutuklama gibi bir girişimde bulunmayacak.

İsrail, Gazze’nin güneyindeki hava faaliyetlerine dört gün boyunca tamamen son verecek, bölgenin kuzeyindeki hava trafiğinin de yerel saatle 10:00- 16:00 arasında duracağını duyurdu.

Hamas, anlaşmayla Gazze’ye insani ve tıbbi malzemeyle, yakıt taşıyan yüzlerce kamyonun gireceğini bildirdi.

Tepkiler

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, anlaşmanın İsrail askerlerinin de serbest kalmasını içermesi gerektiğini söyledi. Netanyahu, takas anlaşmasına varılsa dahi, ülkesinin savaşa devam edeceğini ve Hamas’ı yok etmeye yönelik operasyonun sona ermesi anlamına gelmeyeceğini vurguladı.

İsrail kabinesinde, aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı İtamar Ben-Gvir anlaşmaya karşı çıktı. Savunma Bakanı Yoav Gallant ise anlaşmanın Hamas’ı yok etmeye yönelik savaşın sona ermesi anlamına gelmeyeceğine dair güvenceler aldığını ifade etti.

Hamas ise anlaşmayı memnuniyetle karşıladı ve “insani ateşkesi” olarak nitelendirdi. Hamas, parmaklarının tetikte kalacağını ve savaşçılarının halkı savunmak ve işgali yenilgiye uğratmak için görevde olacağını teyit etti.

ABD Başkanı Joe Biden, anlaşmayı “müthiş hoşnutluk” duyduğunu söyledi. Biden, ABD vatandaşlarının serbest bırakılmasının kendisi için öncelik olduğunu belirtti.