IMF Başkanı'ndan küresel ekonomiye dikkat çeken uyarılar

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, küresel ekonomiyi etkileyen risklere karşı uyarılarda bulundu. Georgieva, ekonomilerin 'yumuşak iniş' yapabilmesi için gerekli adımların atılması gerektiğini vurguladı.

IMF Başkanı'ndan küresel ekonomiye dikkat çeken uyarılar

IMF’nin yıllık toplantıları öncesinde bir basın toplantısı düzenleyen Georgieva, dünya genelinde enflasyonun gerilemesinin olumlu bir gelişme olduğunu söyledi. Ancak küresel ekonomik büyüme hızının zayıf kalmaya devam ettiğini ve ticaret savaşlarının üretim kaybına yol açtığını belirtti.

Georgieva, ticaret savaşlarının 2023 yılı itibarıyla küresel üretimde 3,7 trilyon dolarlık kayba neden olabileceğini tahmin ettiklerini ifade etti. Bu rakamın küresel gayri safi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 4’üne denk geldiğini kaydetti.

IMF Başkanı, küresel ekonomideki durgunluğun aşılması için iş birliği ve diyalogun önemine işaret etti. Georgieva, ülkelerin ticaret anlaşmazlıklarını çözmek, kamu borçlarını azaltmak ve yapısal reformları hayata geçirmek için çaba göstermeleri gerektiğini vurguladı.

IMF Başkanı, küresel ekonomideki zorluklara rağmen “yumuşak iniş” ihtimalinin hala olduğunu belirterek, “Bu ihtimali gerçeğe dönüştürmek için hep birlikte çalışmalıyız” dedi.