Gazze'ye insani yardım ulaştırmak için sınır kapısı açıldı

İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi'ne insani yardım ulaştırmak için Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı kısmen açıldı. Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer uluslararası kuruluşlar tarafından gönderilen gıda, akaryakıt, su ve ilaç içeren 20 tır, Gazze'ye girmeye başladı. Gazze'de yaşayan 2 milyondan fazla kişi için hayati önem taşıyan bu yardım, ABD Başkanı Joe Biden'ın bölgeye yaptığı ziyaretin ardından diplomatik çabalar sonucu gerçekleşti.

Gazze'ye insani yardım ulaştırmak için sınır kapısı açıldı

Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki tek sınır kapısı olan Refah Sınır Kapısı’nın bugün açılması bekleniyordu. Ancak Mısır yönetimi, sınır kapısında sürekli patlamalar yaşandığını ve görevlilerinin güvenliğinin sağlanması gerektiğini belirtiyordu. Mısır Gıda Bankası’nın CEO’su Mohsen Sarhan, BBC’ye yaptığı açıklamada, "İçeri giremememizin sebebi İsrail ordusunun yoğun bombardımanı. Sekiz gündür sınırda bekliyoruz ve her dakika bir bomba düşüyor" dedi. Sarhan, Gazze’deki insani durumun çok kötü olduğunu ve Gazze’ye halen yardım ulaştıramadıkları için kızgın ve hayalkırıklığına uğramış olduklarını söyledi.

Gazze Şeridi’nde 7 Ekim’den bu yana devam eden İsrail saldırıları nedeniyle 3 bin 758 kişi hayatını kaybetti, 12 bin 500 kişi yaralandı. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze’nin tamamen abluka altına alındığını ve hiçbir hayati malzemenin giriş yapamayacağını açıkladı. Hamas ise İsrail’den 203 kişiyi kaçırdığını iddia etti ve rehineler serbest bırakılana kadar yardım geçişine izin vermeyeceklerini duyurdu. BM Acil Yardım Direktörü Martin Griffiths ise Gazze’deki 2 milyondan fazla kişi için günde 100 kamyon yardımın ancak yeterli olacağını söyledi. Griffiths, yardım gecikirse "hiç görülmemiş bir insani felaketin" yaşanacağı uyarısında bulundu.