Gazze'de hastane vuruldu, piyasalar çalkalandı

Gazze'de salı akşamı İsrail'in bir hastaneye saldırması sonucu yüzlerce kişi hayatını kaybetti. Bu saldırı, bölgedeki savaşın yayılacağı endişelerini artırırken, finansal piyasalar da yangın yerine döndü. Altın ve petrol fiyatları rekor seviyelere ulaşırken, borsalar düştü. ABD Başkanı Biden'ın bugün İsrail'i ziyaret ederek tarafları yatıştırma çabası ise piyasaların umudu oldu.

Gazze'de hastane vuruldu, piyasalar çalkalandı

 

Gazze Şeridi’nde bulunan El Şifa Hastanesi’ne salı akşamı saat 21.00 sularında İsrail uçakları tarafından bomba yağdırıldı. Saldırıda hastane binası büyük hasar gördü, çok sayıda hasta ve sağlık personeli hayatını kaybetti. Gazze Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, saldırıda 300’den fazla kişi öldü, 500’den fazla kişi de yaralandı. Saldırının ardından hastanede yangın çıktı, kurtarma ekipleri enkaz altında kalanları çıkarmak için çalıştı.

Saldırı, uluslararası toplumdan büyük tepki gördü. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, saldırının “insanlık dışı” olduğunu ve “savaş suçu” teşkil ettiğini söyledi. BM Güvenlik Konseyi acil toplanarak İsrail’e ateşkes çağrısında bulundu. Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, saldırının “kabul edilemez” olduğunu ve “masum sivillerin hayatını tehlikeye attığını” belirtti. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise saldırının “soykırım” niteliğinde olduğunu ve “İsrail’in terör devleti olduğunu” ifade etti.

Piyasalardaki dalgalanma

Ortadoğu’da yaşanan savaş gerilimi, finansal piyasaları da etkiledi. Güvenli liman olarak görülen altın fiyatları rekor seviyelere yükseldi. Altının ons fiyatı 1.950 dolar seviyesine yaklaştı. İç piyasalarda ise gram/TL altın 1.760 TL seviyesini gördü. Ayrıca dolar/TL kurunun 28 TL seviyesini geçmesi yükselişi destekledi.

Petrol fiyatları da bölgedeki gelişmelerden etkilendi ve brent petrol 92 dolar seviyesine ulaştı. Ortadoğu’nun önemli bir üretim bölgesi olması nedeniyle bu gelişmeler petrol arzında bir aksama olacağı endişesini artırdı. Petrol fiyatlarındaki yükselişte beklentilerin üzerinde gelen ve yüzde 4.9 olarak açıklanan Çin büyüme verisinin de bir parça katkısı oldu.

Borsalarda ise düşüş hakimdi. BIST 100 endeksi yüzde 2.5 değer kaybederek 1.200 puan seviyesinin altına indi. ABD Dow Jones endeksi yüzde 1.8 düşerek 34 bin puan seviyesinin altına geriledi. Avrupa borsalarında da benzer bir tablo vardı.

Biden’ın ziyareti

ABD Başkanı Joe Biden’ın bugün İsrail’i ziyaret ederek tarafları yatıştırma çabası piyasaların umudu oldu. Biden, saldırıdan önce yaptığı açıklamada, “İsrail’in Gazze’yi işgali hata olur” demişti. Biden’ın ziyaretinin sonuçlarına göre piyasalarda yeni bir fiyatlamaya gidilebilir. Ziyaret sonrası taraflar daha sağduyulu ve itidalli hareket ederse piyasalarda gerilim azalabilir. Borsalarda tepki çıkışları, altın ve petrol fiyatlarında gevşeme olasılığı gündeme gelebilir. Bu durumda altın ve petrol fiyatlarında daha yüksek seviyelerin görülmesi ve borsalardaki zayıf görünümün devamı mümkün olabilir.