Fitch, Türkiye'nin not görünümünü 'durağan'a yükseltti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings tarafından yayımlanan rapora göre, yüksek enflasyon Türkiye ekonomisi için devam eden en büyük risk ve zorluk olmaya devam ediyor.

Fitch, Türkiye'nin not görünümünü 'durağan'a yükseltti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’nin kredi notunu ‘B’ olarak teyit etti ve not görünümünü 2 yıl sonra 'negatif’ten 'durağan’a çıkardı. Fitch, bu kararın daha geleneksel ve tutarlı bir politika karışımına dönüşü yansıttığını belirtti.

Fitch’in yayınladığı raporda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) politika faizini 2023 sonuna kadar yüzde 35’e çıkardığı ve 2024’te de bu seviyede tutacağı öngörüldü. Raporda, para politikası sıkılaştırmasının gelecekteki hızı ve süresi konusunda yüksek belirsizlikler olduğuna da dikkat çekildi.

Büyüme ve Enflasyon Tahminleri: Yüksek Enflasyon Riski Sürüyor

Yüksek enflasyonun en büyük risk ve zorluk olmaya devam ettiği vurgulanan raporda, yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 65 olduğu bildirildi. Fitch, büyümenin 2023’te yüzde 4,3, 2024’te yüzde 3 olmasını beklediğini de açıkladı.

Raporda ayrıca, brüt uluslararası rezervlerin Mayıs ayının ortasından bu yana gözle görülür ölçüde toparlanma kaydettiği ve 2023 yılı sonuna kadar 115 milyar dolara ulaşabileceği tahmin edildi. Fitch’in olası not yükselmesini sağlayabilecek faktörler arasında, mevcut politika normalleştirme ve yeniden dengelenme sürecinin sürdürülebilirliğine olan güvenin artması, bunun sonucunda enflasyonda sürekli bir düşüş de dahil olmak üzere makroekonomik istikrarın iyileşmesi, cari işlemler açığının sürekli daralması, sermaye girişlerinin artması, uluslararası rezervler düzeyinde ve bileşiminde iyileşmeler ve dolarizasyonun azalması gösterildi.

Fitch, 2021 yılının Aralık ayında Türkiye’nin not görünümünü negatife düşürmüş, geçen sene Temmuz ayında da kredi notunu B+'dan B’ye indirmişti.


Fitch’in Türkiye’nin not görünümünü yükseltmesi, ekonomideki iyileşmenin bir işareti olarak görülüyor. Ancak enflasyon ve dış kırılganlıklar gibi sorunlar devam ediyor. Türkiye’nin kredi notunu artırabilmesi için daha fazla reform ve istikrar gerekiyor.
kaynak:bloomberg