Fed, faiz oranlarını sabit tuttu, enflasyon risklerine dikkat çekti

Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası (Federal Reserve), 1 Kasım 2023 tarihinde yaptığı toplantıda, faiz oranlarını değiştirmeme kararı aldı. Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), federal fon oranının yüzde 5,25 ile yüzde 5,50 arasındaki hedef aralığını korudu. FOMC, enflasyonu uzun vadede yüzde 2 seviyesinde tutmayı ve maksimum istihdamı sağlamayı amaçlıyor.

Fed, faiz oranlarını sabit tuttu, enflasyon risklerine dikkat çekti

FOMC, üçüncü çeyrekte ekonomik faaliyetin güçlü bir şekilde genişlediğini belirtti. İstihdam artışlarının yılın başından beri yavaşladığını ancak güçlü kaldığını ve işsizlik oranının düşük seviyede olduğunu kaydetti. Enflasyonun ise yüksek seviyede kaldığını ifade etti.

 

FOMC, hanehalkları ve işletmeler için finansal ve kredi koşullarının sıkılaştığını ve bunun ekonomik faaliyet, istihdam ve enflasyon üzerinde baskı oluşturabileceğini vurguladı. Bu etkilerin boyutunun belirsiz olduğunu söyledi. FOMC, enflasyon risklerine dikkatle baktığını bildirdi.

 

FOMC, ek parasal sıkılaştırmanın gerekip gerekmediğine karar verirken, parasal politikanın ekonomik faaliyet ve enflasyon üzerindeki gecikmeli etkilerini, ekonomik ve finansal gelişmeleri dikkate alacağını duyurdu. Ayrıca, FOMC, daha önce açıkladığı planlar doğrultusunda, Hazine tahvili ve kurum borcu ile kurum ipoteğe dayalı menkul kıymetlerden oluşan varlık portföyünü azaltmaya devam edeceğini bildirdi.

 

FOMC, enflasyonu yüzde 2 hedefine geri döndürmeye güçlü bir şekilde bağlı olduğunu belirtti. Parasal politikanın uygun duruşunu belirlerken, gelen bilgilerin ekonomik görünüm üzerindeki etkilerini izlemeye devam edeceğini ifade etti. FOMC, hedeflerine ulaşmayı engelleyebilecek riskler ortaya çıkarsa, parasal politika duruşunu uygun şekilde ayarlamaya hazır olduğunu söyledi. FOMC’nin değerlendirmeleri, işgücü piyasası koşulları, enflasyon baskıları ve beklentileri, finansal ve uluslararası gelişmeler de dahil olmak üzere çok çeşitli bilgilere dayanacak.