Farklı Renkteki Plakaların Anlamları Nedir?

Renkli plakalı araçların kimler ve hangi kurumlar tarafından kullanıldığını merak ediyorsanız bu haber tam size göre.

Farklı Renkteki Plakaların Anlamları Nedir?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye'de kullanılan her plaka renginin bir anlamı vardır. Plakalar kullanım alanı ve renklerine göre farklı kategorilere ayrılıyor. Diplomatik temsilciler, kamu görevlileri, üst düzey devlet yetkilileri ve Cumhurbaşkanlığı başta olmak üzere yetkili kişi ve kurumların farklı renk ve özelliklere sahip plakaları bulunur.

İŞTE EN ÇOK MERAK EDİLEN PLAKA RENK VE ANLAMLARI

ÖZEL PLAKALAR

Üzerinde şahıs veya şirket ismi yazan plakalardır. Gerekli şartları yerine getirenler bu tip bir plakaya sahip olabilir. Daha önce alınmış bir plaka için ilçe emniyet müdürlüğüne başvuru yapıp özel plaka vergisini ödeyen herkes bu plakadan faydalanabilir.

KIRMIZI-BEYAZ PLAKALAR

Rektör, Emniyet Müdürü ve Kaymakam gibi kamu görevlilerinin makam araçlarında bulunur. Beyaz zemin üzerine kırmızı plaka üzerinde il koduyla birlikte harf ve rakamlar yer alır.

SARI PLAKALAR

Henüz tescil işlemi gerçekleşmemiş araçların trafiğe çıkabilmeleri için kullanılan geçici plakalardır. Karakterler Sarı zemin üzerine siyah harflerle yazılır. Sol üst köşesinden Sağ alt köşesine uzanan beyaz renkli bir şerit bulunur. Geçici plakalar 1 hafta, 30 gün veya 1 yıl süreyle verilebilir. Bu plakalar, üreticilerin prototip ve yol testi yaptığı durumlarda, ithalatçı galeriler geçici olarak trafiğe araç çıkardığında ve satışı yapılacak taşıtların gümrükte muhafaza edilmesi durumunda kullanılır.

RESMİ ARAÇ PLAKASI

Resmi hizmete tahsis edilmiş Ambulans ve itfaiye gini araçlarda bulunur. Siyah zemin üzerine beyaz karakterlerin olduğu bu plaka Bakanlıklar, Belediyeler ve bu kurumların Müdürlüklerine ait kamu taşıtlarında kullanılır. Meslek odası, birlikleri ve federasyonları gibi kamu kurumu niteliği taşıyan kuruluşlara ait araçlarda da bu plakalar bulunabilir.

YEŞİL PLAKA

Türkiye'de faaliyet gösteren diplomatik temsilcilikleri tarafından kullanılır. Konsolosluk ve Büyükelçilik görevlileri tarafından kullanılan bu plakaları İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Trabzon başta olmak üzere diplomatik kurumların yer aldığı 11 ilde görmek mümkün. Bu plakalar yeşil zemin üzerinde beyaz sayı ve harflar şeklinde 4 çeşit orta karakter olarak kullanılır.

Yeşil plakalardaki orta karakterler şu anlamlara gelir:

CC harfleri konsolos makam aracında

CG harfleri diplomatik muafiyete sahip konsolosluk görevlilerinin araçlarında

CD harfleri büyükelçi makam aracında

CM harfleri ise diplomatik muafiyete sahip büyükelçilik görevlileri araçlarında kullanılır.

SARI-KIRMIZI PLAKALAR

Protokol plakası olarak da adlandırılan bu plakalar üst düzey devlet görevlileri tarafından kullanılır. Kırmızı zemin üzerinde sarı karakterlerin bulunduğu bu plakalar Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı, Anayasa Mahkemesi Başkanı, Genelkurmay Başkanı, Vali ve Bakanların makam araçlarında yer alır. Kırmızı plakaların üzerinde sadece sayılar yer alır. Örneğin, TBMM Başkanı'nın makam aracı plakası 0001 şeklinedir.

MAVİ PLAKALAR

Mavi zemin üzerinde beyaz karakterlerin olduğu bu plakalar Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı resmi polis araçları tarafından kullanılır. İl kodunun ardından A, AA veya AAA harfleri yer alır. Sonundaki sayılar ise aracı kullanan ekibin bağlı olduğu büro veya şubeyi temsil eder.