EYT, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi ve Yasalaştı

Genel Kurulda EYT iktidar ve muhalefet partilerinin oyuyla kabul edilirken, genel kurulda bulunan 395 Milletvekili de evet oyu verdi.

EYT, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi ve Yasalaştı

Emeklilikte Yaşa Takılanlara ilişkin kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

EYT'DE BİRİNCİ MADDE KABUL EDİLDİ

Başvuru süreci, düzenlemenin Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından başlayacak.

Kabul edilen maddeyle; 8 Eylül 1999'dan önce malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası kapsamında çalışmaya başlayanların, yaş haddi aranmadın emekli olabilecekler. Prim gün sayısını ve çalışma süresini, sigortalılık süresini dolduran herkes kendi mevzuatı çerçevesinde yaşa takılmadan istisnasız emekli olabilme hakkına sahip olacaklar. 8 Eylül 1999 da dahil olmak üzere 9 Eylül 1999'dan öncesi sigortalıları kapsıyor. Teklifin yürürlük tarihinden sonra aylık bağlanması talebinde bulunanlardan yaşlılık veya emekli aylığı bağlanacak olanlar, söz konusu hükümlerde yaş dışındaki diğer şartları taşımaları halinde yaşlılık veya emekli aylığından yararlanacak.

Teklifin tümü üzerinde konuşan İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, EYT kanun teklifinin Mecliste en hızlı şekilde çıkması için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını belirtti.

"EYT'liler bir an evvel beklediği bu emeklilikle tanışsın istiyoruz." diyen Usta, grup olarak konuşmalarını mümkün olduğu kadar kısa tutacaklarını söyledi.

10 GÜNLÜK SÜRE 30 GÜNE ÇIKARILDI

AK Parti'nin verdiği değişiklik önergesiyle; ilk defa yaşlılık veya emekli aylığı bağlananlardan, yaşlılık veya emekli aylığı talebi nedeniyle işten ayrılış bildirgesi verilenlerin işten ayrılış tarihini takip eden 10 günlük süre 30 gün olarak değiştirildi. Bu kapsamda; ilk defa yaşlılık veya emekli aylığı bağlananlardan, yaşlılık veya emekli aylığı talebi nedeniyle işten ayrılış bildirgesi verilenlerin işten ayrılış tarihini takip eden 30 gün içerisinde en son çalışılan özel sektör iş yerinde sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaya başlamaları halinde, çalışılmaya başlandığı tarihten itibaren, sosyal güvenlik destek primi işveren hissesinin 5 puanlık kısmına isabet eden tutar Hazinece karşılanacak.

İLK AÇIKLAMA BAKAN BİLGİN'DEN 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT düzenlemesinin yasalaşması sonrası yaptığı açıklamada, "Uzun süredir üzerinde çalıştığımız 24 yıllık EYT sorunu artık çözüldü. Emekçilerimize hayırlı olsun." ifadelerini kullandı.