Erdoğan, Körfez Zirvesi'nde Türkiye-Körfez İşbirliğini Güçlendirdi, Gazze'deki İsrail Suçlarına Tepki Gösterdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar'da düzenlenen Körfez İşbirliği Konseyi 44. Zirvesi'nde, Türkiye ile Körfez ülkeleri arasındaki ilişkileri güçlendirmek için çağrıda bulundu. Erdoğan, ayrıca, Gazze'deki son gelişmeleri de değerlendirerek, İsrail'in işlediği suçlara karşı ortak tavır alınması gerektiğini vurguladı.

Erdoğan, Körfez Zirvesi'nde Türkiye-Körfez İşbirliğini Güçlendirdi, Gazze'deki İsrail Suçlarına Tepki Gösterdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirvede yaptığı konuşmada, Körfez ülkeleriyle Türkiye’nin ilişkilerinin her geçen gün geliştiğini belirtti. Erdoğan, zirveye katılımının, münasebetleri daha ileriye taşımanın bir tezahürü olduğunu dile getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, el, gönül birliği içinde hareket ederek münasebetleri güçlendireceklerine inandığını vurguladı.

Erdoğan, Körfez ülkeleri ile Türkiye’nin ticaret hacminin son 20 yılda 13 kat artarak geçen sene itibarıyla 23 milyar dolara ulaştığını aktardı. Erdoğan, Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerine yeniden başlanması ve anlaşmanın kısa sürede yürürlüğe girmesinin ticareti daha da artıracağına işaret etti. Körfez ülkelerindeki insanların turistik seyahatlerinde en çok tercih ettikleri ülkelerin başında Türkiye’nin gelmesinin ayrı bir mutluluk kaynağı olduğunu vurgulayan Erdoğan, konseyle ilişkilerin temel unsuru olan Stratejik Diyalog Bakanlar Mekanizması’nın bugüne kadar beş toplantı yaptığını anımsattı.

Erdoğan, Türkiye’nin uluslararası yatırımcılar için güvenli liman olma vasfını koruduğunu söyledi. Erdoğan, Türk ekonomisine güvenen kardeşlerimize gereken her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade etti. Savunma sanayi alanında Körfez’deki kardeşlerimizle çok farklı bir ivme yakaladıklarını belirten Erdoğan, son hadiselerin, bu alandaki iş birliğinin ne kadar önemli ve stratejik olduğunu ortaya koyduğunu kaydetti. 

Erdoğan, Gazze’de kısa süreli geçici insani aranın sağlanması ve esir takası konusunda Katar’ın çabalarını takdirle karşıladıklarını söyledi. Erdoğan, bu fasılanın kalıcı bir ateşkese dönüşmesini temenni ettiklerini ancak bu gerçekleşmediğini belirtti. Erdoğan, Netanyahu yönetiminin siyasi ömrünü uzatmak uğruna tüm bölgemizin güvenliğini, geleceğini tehlikeye attığını ifade etti. Erdoğan, çoğunluğu çocuk ve kadın 17 bin Filistinli masumun hayatını kaybetmesinin insanlık suçu, savaş suçu olduğunu vurguladı. Erdoğan, İsrail’in işlediği bu suçların yanına kâr kalmaması gerektiğini söyledi. Erdoğan, Türkiye olarak bölgeye yönelik insani yardımlarını artırarak sürdürdüklerini, yaralıların Türkiye’ye intikalini sağladıklarını, önceliklerinin derhal kalıcı ateşkesin ilan edilmesi ve kesintisiz bir şekilde insani yardım akışının temin edilmesi olduğunu kaydetti. Erdoğan, Gazze’deki krizin, uluslararası toplumun, özellikle de İslam dünyasının, Filistin davasına sahip çıkmasını gerektirdiğini, Türkiye’nin bu konuda üzerine düşeni yapmaya devam edeceğini, Körfez ülkeleriyle de dayanışma içinde olacaklarını sözlerine ekledi.