Ekonomist Hayri Kozanoğlu: Faiz artışları ekonomiyi kötü yönde etkiliyor

Ekonomist Hayri Kozanoğlu, Merkez Bankası'nın faiz artışlarının kaçınılmaz olduğunu ancak bunun ekonomiyi iyi yönettiği anlamına gelmediğini söyledi. Kozanoğlu, faiz artışlarının işsizliği ve enflasyonu artıracağını belirtti.

Ekonomist Hayri Kozanoğlu: Faiz artışları ekonomiyi kötü yönde etkiliyor

Kozanoğlu, AKP iktidarının ekonomik modelinin değişmesi gerektiğini vurguladı. Kozanoğlu, özel şirketlerle kurulan ilişkiler, vakıflar aracılığı ile toplumun bir kesimine sağlanan avantajlar, Kamu-Özel işbirliği projeleri gibi uygulamaların sorgulanması gerektiğini kaydetti.

Kozanoğlu, Orta Vadeli Program’ın (OVP) da iç açıcı olmadığını ifade etti. Kozanoğlu, OVP’nin ciddi şekilde dış kaynak bulma ihtiyacı olduğunu ve bunun belirsizlik yarattığını söyledi.

İşsizlik korkusu artıyor

Merkez Bankası’nın faiz artışlarına devam etmesi beklenirken, işsizlik sorunu da büyüyor. Ekonomist Hayri Kozanoğlu, son çeyrekte kredilerin çok ciddi yavaşlayacağını ve talebin düşeceğini belirtti. Kozanoğlu, bunun sonucunda işsizliğin artacağını ve çalışanların pazarlık gücünün azalacağını söyledi.

Kozanoğlu, yerel seçimlerde Erdoğan’ın ekonomik programdan taviz verip vermeyeceği, özellikle kamu ve emeklilere yapılacak zamlarla yeniden seçim ekonomisi uygulayıp uygulamayacağı merak edildiğini kaydetti.

Kozanoğlu, Türkiye’de en önemli sorunlardan birinin işsizlik olduğunu vurguladı. Kozanoğlu, bu nedenle asgari ücret düşük bile kalsa insanların buna razı olacağı ortamın yaratıldığını söyledi.

kaynak:sözcu