Düşük aylıklara ve EYT'ye isyan: Emekliler yarın Kartal Meydanı'nda seslerini duyuracak

Emeklilerin yarın İstanbul'da yapacakları miting, düşük aylıklar ve emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) sorununa dikkat çekmeyi amaçlıyor.

Düşük aylıklara ve EYT'ye isyan: Emekliler yarın Kartal Meydanı'nda seslerini duyuracak

Emekliler yarın Kartal Meydanı’nda büyük bir miting düzenleyecek. Mitinge DİSK’in yanı sıra çeşitli emekli dernekleri de katılacak. Mitingin ana gündemi, emeklilerin düşük aylıkları ve EYT sorunu.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, emeklilerin kök aylıklarının 4 bin 500 liraya kadar düştüğünü, bunun Hazine desteğiyle 7 bin 500 liraya çıkarılmasının ‘ucube bir uygulama’ olduğunu söyledi. Çerkezoğlu, “En düşük emekli aylığı en az asgari ücret düzeyine çıkarılmalı, geri kalan tüm emekli aylıklarına yapılacak zam oranı da en az asgari ücrete yapılan artış oranında artırılmalı” dedi.

Çerkezoğlu, emekli ikramiyelerinin de asgari ücret seviyesine çıkarılması gerektiğini belirtti. “5 yılda 1000 liradan ancak 2 bin liraya çıkabilen ikramiyeler pula dönmüş durumda” diye konuştu.

Mitingde ayrıca, 8 Eylül 1999 sonrası işe başlayanlar için adil bir kademeli geçiş sistemine geçilmesi talep edilecek. Bu sistemde, bir gün farkla emekli olma hakkını kaybedenlerin mağduriyeti giderilmeye çalışılacak. Bu insanlar, bir gün önce işe başlayanlara göre 20 yıl daha fazla çalışmak zorunda kalıyorlar.

kaynak:sozcu