Çörek Otu, Sağlığa Faydalarıyla Öne Çıkıyor

Çörek otu, binlerce yıldır ilaç yapımında kullanılan ve pek çok sağlık sorununa iyi gelen bir bitkidir. Çörek otunun tohumu ve yağı, çeşitli hastalıklara karşı etkin olup, mutfaklarda da baharat olarak kullanılmaktadır. Çörek otu, içerdiği vitamin, mineral, antioksidan ve yağ asitleriyle vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir, kanserle savaşır, sindirim sistemini düzenler, alerji ve astım semptomlarını hafifletir, cilt sağlığını korur ve daha birçok fayda sağlar.

Çörek Otu, Sağlığa Faydalarıyla Öne Çıkıyor

Çörek otu, Nigella sativa adlı Asya, Orta Doğu ve Akdeniz’e özgü çiçekli bir bitkidir. Tohumları siyahtır ve susama benzer. Çörek otu, tarih boyunca çok yaygın kullanılmıştır. Eski Mısır, Yunan ve hatta İslam literatüründe çörek otunun şifalarına dair pek çok bilgi vardır. Kral Tutankamon’un mezarında bile bulunan çörek otu, Kleopatra tarafından güzellik için ve Hipokrat tarafından karaciğer hastalıkları için kullanılmıştır.

Çörek otunun tohumunda yağlar, karbonhidrat, albümin ve bir kısmı daha henüz tanılanmamış yüzden fazla besin maddesi bulunur. Bol miktarda antioksidan içerir. Çok değerli maddeler olan doymamış yağ asitleri de içerisinde mevcuttur. Eterli yağlar olarak Kofur, Nigellon, Alfa- pinen içermektedir. Ayrıca B1, B2, B6, Folasidi Niacin, Demir, Kalsiyum, Magnezyum, Çinko, Selenyum ve amino asitler içerir.

Çörek otunun tohumunun ve yağının vücuda neden bu kadar yararlı olduğunun anahtarı üç ana doğal kimyasaldan kaynaklıdır. Bunlar; timokinon (TQ), timohidrokinon (THQ) ve timo l’dür. Timokinon, güçlü bir antioksidan kaynağı olup, akciğerler için iyidir, iltihap önleyici ve karaciğer hasarını önlemeye yardımcıdır. Timohidrokinon, kan şekeri seviyesini düşürmeye ve diyabeti önlemeye yardımcı olur. Timol ise antiseptik ve antifungal özelliklere sahiptir.

Çörek otunun faydaları şöyle sıralanabilir:

Çörek otu bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardım eder. Soğuk algınlığı, grip ve enfeksiyonlara karşı koruyucudur. Çörek otu yağı, boğaz ağrısı ve şişmiş bademciklere iyi gelir.


Çörek otu kanserle savaşırken yine destekçininiz olabilir. Çörek otu ekstresi, meme, prostat, kolon, pankreas, kan ve beyin kanseri gibi çeşitli kanser türlerine karşı antikanserojenik etkiler gösterir .


Çörek otu sindirim sistemleri sorunlarından şişkinlik giderici bir etki gösterir. Hazmı ve sindirimi kolaylaştırır. İdrar söktürücü özelliği vardır. Ülsere sebep olabilen helikobakter pilori enfeksiyonunda yine çörek otu tozu tüketmek faydalı olabilir.
Çörek otu alerjik reaksiyonların azaltılmasında etkili olabilir. Özellikle saman nezlesinde alerjik semptomları iyileştirebilir. Astım ilaçları kullanılan kişiler, bu ilaçların yanında çörek otu yediklerinde öksürük, hırıltı, solunum ve akciğer şikayetlerinde iyileşme görülebilir.

Çörek otu ekstratı içeren bir jelin uygulanması akne iyileştirici özellikle gösterebilir. Çörek otu yağı, sedef ve egzama gibi cilt hastalıklarına iyi gelir. Yaraların çabuk iyileşmesini ve hücrelerin yenilenmesini hızlandırır.


Çörek otu diyabet hastalarının her gün çörek otu taneleri tüketmeleri kan şekerleri düzeylerinde denge sağlayabilir. Çörek otu, insülin direncini azaltır ve pankreasın işlevini iyileştirir.


Çörek otu sağlıklı kişilerin kan basıncı seviyesini düşürebildiği söylenen çörek otunun yüksek tansiyon için etkili olduğu beklemek doğru değildir. Ancak, çörek otu tüketimi, kolesterolü dengeler ve kalp sağlığını korur.


Çörek otu sperm sayısı ve hareketi üzerinde de olumlu sonuçlar verdiği belirtilir. Çörek otu, erkek kısırlığına karşı yardımcı olabilir.


Çörek otu öksürüğe iyi gelir ve hafifletir. Çörek otu yağı, balgam söktürücü ve bronş genişletici etkiye sahiptir.


Çörek otu romatizmal hastalıklara iyi gelir. Çörek otu yağı, iltihaplı eklem hastalıklarında ağrı ve şişliği azaltabilir.

Çörek otu adet rahatsızlıklarını hafifletici etkisi vardır. Çörek otu yağı, adet öncesi sendromu, adet sancısı ve düzensiz adet kanaması gibi sorunlara iyi gelir.

  • Çörek otu ekstratı içeren bir jelin uygulanması akne iyileştirici özellikle gösterebilir. Çörek otu yağı, sedef ve egzama gibi cilt hastalıklarına iyi gelir. Yaraların çabuk iyileşmesini ve hücrelerin yenilenmesini hızlandırır.
  • Çörek otu diyabet hastalarının her gün çörek otu taneleri tüketmeleri kan şekerleri düzeylerinde denge sağlayabilir. Çörek otu, insülin direncini azaltır ve pankreasın işlevini iyileştirir.
  • Çörek otu sağlıklı kişilerin kan basıncı seviyesini düşürebildiği söylenen çörek otunun yüksek tansiyon için etkili olduğu beklemek doğru değildir. Ancak, çörek otu tüketimi, kolesterolü dengeler ve kalp sağlığını korur.
  • Çörek otu sperm sayısı ve hareketi üzerinde de olumlu sonuçlar verdiği belirtilir. Çörek otu, erkek kısırlığına karşı yardımcı olabilir.
  • Çörek otu öksürüğe iyi gelir ve hafifletir. Çörek otu yağı, balgam söktürücü ve bronş genişletici etkiye sahiptir.
  • Çörek otu romatizmal hastalıklara iyi gelir. Çörek otu yağı, iltihaplı eklem hastalıklarında ağrı ve şişliği azaltabilir.
  • Çörek otu adet rahatsızlıklarını hafifletici etkisi vardır. Çörek otu yağı, adet öncesi sendromu, adet sancısı ve düzensiz adet kanaması gibi sorunlara iyi gelir.
  • Çörek otu ekstresi opioid bağımlılığı ile ilgili semptomları azaltır. Çörek otu, morfin bağımlılığına karşı koruyucu ve tedavi edici rol oynayabilir.

Çörek otu nasıl kullanılır?

Çörek otu, tohumu, yağı veya kapsül şeklinde kullanılabilir. Tohumları, salata, yoğurt, peynir, ekmek, çorba, pilav gibi yiyeceklere eklenebilir. Yağı ise, yemeklere, içeceklere veya direkt olarak ağızdan alınabilir. Kapsülleri ise, doktorun tavsiyesine göre günde 1-2 adet tüketilebilir.

Çörek otu kullanımında dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:

  • Çörek otu, hamilelik ve emzirme döneminde kullanılmamalıdır. Çörek otu, rahim kasılmalarına neden olabilir ve düşüğe yol açabilir.
  • Çörek otu, kan sulandırıcı ilaçlarla etkileşime girebilir ve kanama riskini artırabilir. Bu nedenle,  kan sulandırıcı ilaçlarla veya alerjik reaksiyonlara neden olabilir.