Çocuklarda malnütrisyonla mücadele için WHO'dan yeni rehber

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), beş yaşın altındaki çocuklarda akut malnütrisyonu önlemek ve yönetmek için yeni bir kılavuz yayınladı. Bu kılavuz, hem şiddetli hem de orta derecede malnütrisyon vakalarını kapsayan ilk kılavuzdur.

Çocuklarda malnütrisyonla mücadele için WHO'dan yeni rehber

 

Malnütrisyon, çocukların büyüme ve gelişmesini, bağışıklık sistemini ve hayatta kalma şansını olumsuz etkileyen bir durumdur. WHO’ya göre, dünyada yaklaşık 47 milyon çocuk akut malnütrisyonla mücadele etmektedir. Bu çocukların 14 milyonu şiddetli akut malnütrisyon olarak tanımlanmaktadır.

WHO’nun yeni kılavuzu, malnütrisyonlu çocuklara özel, yüksek enerjili gıda ve enfeksiyonu tedavi etmek için antibiyotik verilmesini önermektedir. Bu şekilde, çocuklar hastaneye yatırılmadan evlerinde aileleriyle birlikte iyileşebilmektedir. Kılavuz ayrıca, HIV yaygın olan ülkelerde, malnütrisyonlu çocukların rutin olarak virüs için test edilmesi ve pozitif olanların antiretroviral ilaçlarla birlikte malnütrisyonlarını tedavi etmek için özel gıdalar ve antibiyotikler alması gerektiğini belirtmektedir.

WHO, bu kılavuzun, malnütrisyonun neden olduğu ölümleri azaltmak, çocukların sağlığını ve refahını iyileştirmek ve küresel hedeflere ulaşmak için sağlık çalışanlarına ve karar vericilere rehberlik edeceğini ummaktadır.