CHP Konya Milletvekili Adayı Gençosman Killik Rasyonelhaber'e konuştu

CHP'nin Konya'daki 3. sıra milletvekili adayı Gençosman Killik ile yapılan röportajda, seçim hedefleri ve projeleri hakkında konuştuk.

CHP Konya Milletvekili Adayı Gençosman Killik Rasyonelhaber'e konuştu

CHP milletvekili adayı Gençosman Killik Rasyonel Haber'e konuştu.

Sizi tanıyabilir miyiz? Gençosman Killik kimdir?

Tabii ki ben Konya'da doğup büyümüş, burada hayatımı devam ettiren, Başarakavak nüfusuna kayıtlı bir Konyalı vatandaşım.

Cumhuriyet Halk Partisi'nin daha öncesinde İl Gençlik Kolları Başkanlığı görevinde bulundum. İlçedeki gençlik kolları başkanlığı görevinde bulundum. Partinin bir üyesi olarak siyasete başladım ve bugün parti gençlik kollarının en üst makamı olan Cumhuriyet Halk Partisi Gençlik Kolları Genel Başkanlığı görevini sürdürüyorum ve aynı zamanda üçüncü sıradan da milletvekili adayıyım.

Herkesi tetikleyen bir sebep vardır. Sizi tetikleyen ne oldu? Neden milletvekili adayı oldunuz?

Şehrimi çok sevdiğim için girdim. Bir şeyler yapabilmek bu uğurda bir mücadele verebilmek adına üniversite hayatından şekillenen bir yolculuktu bu. Siyasetin içerisine katıldım içerisine katıldıkça rol üstlenip sorumluluklar aldığım işler yerine getirdim.

Bugün edindiğim tecrübeyle, edindiğim siyasi görevlerle kendimi Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bu ülkeye ve bu şehre hizmet etmek için bunu kendimde üstünde görev olarak gördüm ve bu göreve talip oldum milletvekili adayı olarak şehrime ve ülkeme hizmet etmek istiyorum.

CHP'den adaysınız. Neden CHP? Parti programınız ve vaatlerinizden bahseder misiniz?

Neden CHP? Ben üniversite hayatımda kendimi sol bir düşünce içerisinde buldum Çünkü önceki lise dönemlerinde yaz tatillerinde ben sanayiye çalışmaya giderdim ve orada işçilerin çok az üst ücretlerle bir hayat mücadelesi içerisinde olması beni sol düşünceye itmişti. Cumhuriyet Halk Partisi sol düşüncenin Türkiye'de en önemli siyasi partilerinden bir tanesi.

Kendimi orada ifade edebilmemin daha sağlıklı olduğunu düşünüyordum, biraz da mevcut hükümetin mevcut ülke düzeninin doğru gitmediğini düşünüyordum. Bu yüzden Cumhuriyet Halk Partisi'nde siyasete başladım. Daha sonrasında dediğim gibi görevler aldım ve bugün CHP'de çok önemli bir görev yürütüyorum. Aynı zamanda Cumhuriyet Halk Partisi'nin seçim vaatlerinin bu ülkenin bütün sorunlarına çözüm önerileri ve çözüm bitiren bir parti olarak görüyorum. Yani Cumhuriyet Halk Partisi Türkiye'deki bütün sorunları anlayan ve çözüm önerileri sunan bir parti.

Bunların arasındaki en önemli vaatlerimizden bir tanesi. Biz Türkiye'de bir yoksulluğun olduğunu ve bunun ortadan kalkması gerektiğini düşünüyoruz. O açıdan da bir aile destekleri sigortası paketimiz var. Diyoruz ki Türkiye'deki her ailenin en az bir asgari ücret tutarında geliri olsun. Eğer devlet bir istihdam sağlayamıyorsa ve o eve bir asgari ücret gelir girmiyorsa bunu devlet tamamlasın. Bunu istiyoruz. Diyoruz ki dış politikada onurlu bir dış politikamız olsun
Üç kuruş para için gün düşman olduklarımıza bugün başlayacağımız bir düzen olmasın. Türkiye'nin çıkarları neyse bu anlamda kendisini ifade edebilen güçlü ekonomisi ve kimseye boyun eğmeyen bir Türkiye olsun istiyoruz.

Bunlar en önemli vaatlerimizden bir tanesi. Biz Türkiye'nin ekonomik problemlerinin üretimsizlikten kaynaklandığını
yeterince üretime odaklanılmadığını ve Türkiye'nin katma değerinin, vatandaşlarının çalışarak ürettiği katma değerin bir avuç iş adamının zenginleşmesine yarayacak şekilde ihalelerle dağıtıldığını halbuki bu paraların doğru bir şekilde kullanılarak Türkiye'de büyük bir yatırım ve üretim sistemiyle insanlarımızı vefalaşacağını düşünüyoruz

Bu anlamda çok önemli projelerimiz olduğunu söyleyebilirim.

Konya için neler yapacaksınız?

Tabii ki yani Konya mevcut iktidara çok uzun süredir destek veren bir şehir. Ve bu desteğin asla karşılığını alamadı.
AK Parti iktidara gelmeden önce Konya Türkiye'deki en büyük ve en gelişmiş beşinci şehirdi.

Bugün sekizinciliğe kadar düştü. Nüfus gelişimi diğer şehirlerin gerisinde kaldı. Sanayileşmesi, diğer şehirlerin gerisinde kaldı. Bugün şehri pek çok insan terk ediyor. Üniversite okumak için giden gençler geri dönmüyor. Bu şehrin biraz büyümesi ve hakkınI Alması lazım.

Ben de bir Konyalı olarak burada bu görevi soyunduğumda pek çok projeyi partimizin genel merkezine kadar aktardım ve bunu partimizin genel merkeze takdir ederek beni milletvekili lisesinde gördüm. Dedi ki bana Konyalı'ya bunları anlat. Bunları yapmak istediğimizi ve Konyalıların oylarını alarak bugün mecliste onların sorunlarını dile getir. Biz iktidar olacağız. ve Konya'da çok önemli belli başlı problemler var.

Bunun bir tanesi ben dediğim gibi Başarakavaklıyım ve bizim köylülerimiz genelde İhsaniye'de yaşar. Daha sonrasında şu an Hocacihan Mahallesi'ne taşındılar ama babaannem hala orada oturuyor. Ben Bugün babaannemin yanına gittiğimde İhsaniye'de o çocukluğumda olduğum mahalleyi göremiyorum. Artık babaanneminle aynı dili konuşan insanlar yok. Orası başka bir işgale uğramış durumda gibi. Gidiyorum, kitap aldığım kıyafet aldığım, dershaneye gittiğim, zaferdeki, dershaneler sokağına. Hiç tanıyamıyorum. Çünkü mültecilerin akınına ve işgaline uğramış durumda.

Birincisin Konya'nın bu sorundan kurtulması lazım. Şehrimizin bir an önce bu eski mahallelerine dönecek şekilde yeniden yapılandırılması. Mültecilerin de vatanlarına güle oynaya huzur içerisinde dönmesi lazım. Bir şehrimizi öncelikle bu sorundan kurtaracağız. Daha sonrasında şehrimiz dünyadaki en kolay metro yapılabilecek şehirlerden biri, AK Parti iktidara geldiği ilk günden beri bu şehirde bir metro sözü veriyor. Ama hala metro yatırımı yapılmadı. Ben milletvekili olduğumda ve partimiz iktidar olduğunda iki yıl içerisinde yatırım programını aldırarak bu metroyu bu şehre getireceğimizin sözünü veriyorum.

Bir başka şey, şehirde artan bir trafik var.

Özellikle işe giriş ve çıkış saatlerinde ciddi bir trafik oluşuyor. Bunun sebepleri var. Çünkü yine çevre yolu başta olmak üzere ciddi yatırımlar yapılmadı ve şehir bu kaosu ve keşmekeşi git gide artarak hissetmeye başladı.

Bununla ilgili yine yatırım planını aldırarak bu sorunu çözmek gibi bir şeyimiz var. Ben de bir gençlik kolları genel başkanı olarak özellikle gençlerden duyduğum şey gençlik şehri değil. Bu şehrin gençleri ne yazık ki bu şehirde güzel vakit geçiremiyorlar, eğlenemiyorlar, konserlere, festivallere katılamıyorlar.

Çünkü buna yönelik bir ortam yok. Bunun teşvik edildiği bir yapı yok. Şehrin gençleri bu toplumda kendilerini ifade edebilsinler, eğlenebilsinler, mutlu bir yaşam ve ekonomik anlamda da sıkıntı yaşamasınlar diye Konya'ya bir gençlik kenti haline getireceğimiz çok önemli bir proje inşa edeceğiz. En azından kendi adıma Konya'da üstleneceğim bir sorumluluk var. Bunları örnek olarak sayabilirim.

Okurlarımızdan gelen soruları sorduk.

Din düşmanı bir partiden aday olurken hiç utanmamışmı?

Şöyle partilerin din düşmanlığı olmaz çünkü partiler insanlar tarafından yönetilen yapılar Cumhuriyet Halk Partisi yüz yıllık bir siyasi parti ve bu yüzyıl içerisinde çoğu ifade etmediği kendini zamanlar olmuş olabilir. Yöneticilerin yanlış tutumlar ifade ederek insanları üzdüğü zamanlar olmuş olabilir ama ben bir Konyalıyım. Ortalama bir Konya çocuğuyum ve muhafazakar bir ailede yetiştim. Bugün partinin en üst gençlik kolları pozisyonunda gençlik kolları genel başkanlığı pozisyonunda muhafazakar bir aileden yetişmiş bir Konya'lı oturuyor.

Benim ailem de başörtülü annem dahil pek çok insan var. Hatta neredeyse tamamı öyle. Ama hiç kimse bana sen böyle bir ailede yetiştin. Cephe içerisinde yaralanmazsın, var olamazsın demedi. Bunu çok rahat kendimi ifade edebildiğim bir ortam sağladım ve Cumhuriyet Halk Partisi'nin din düşmanı olmadığını aslında bu tür uygulamalar gösteriliyor ve kanıtlıyor. Eskiden hatalar yaptı Cumhuriyet Halk Parti'yi yönetenler. Ve bununla ilgili zaten genel başkanımız da çok söylüyordu. Helalleşmek istiyor, Eski hatalarımızdan dolayı sizlerden özür diliyoruz. Yanlış ifade ettiğimiz, yanlış tutuma aldığımız konular varsa bunların pişmanlığını yaşıyoruz ve önümüzdeki süreci bu hatalardan ders çıkartarak sürdürmek istiyor diyoruz.

Ben kendi varlığımı, bir Konyalı, muhafazakar ailede yetişmiş bir çocuğum. CHP'nin gençlik olarak genel başkanı olmasını, bugün de milletvekili adayı olmasını zaten CHP'nin din düşmanı olmadığını kanıt olarak gösterebilirim

İktidar olunca İHA, SİHA ve TOKİ gibi yerli milli projelerimizi iptal edecekler mi?

Yani şöyle bu sokakta da çok karşılaştığımız bir soru.

Bunu duyduğumuzda çok üzülüyoruz çünkü Biz bu ülkeyi seviyoruz. Bu ülkenin hayrına olan her işi daha da büyütmeye geliyoruz.

İHA'lar, SİHA'lar, TOKİ, yerli araba, pek çok proje varsa biz bunların daha iyisini yapmaya talibiz. Çünkü bunların en nihayeti ülkemize, vatanımıza bir hizmettir. Bunu yapan, emek veren herkesten de Allah razı olsun. Bundan önceki yapanlardan
da Allah razı olsun.

Biz bunları büyütmeye geliyoruz. Ama şundan özellikle kaçınılması gerekiyor. Bunlar siyasetin konusu asla almamalı. Hiçbir siyasi partinin oy alma çabası da olmamalı. Çünkü bunlar siyaset üstü. Yani hepimizin ortak değeri. Siyasetin dışında tutulmalı göz bebeğimiz gibi bakılmalı ve korunmalı. Biz siyasetin malzemesi yapıp böyle tartışmanın içine sokarak bunların değerini azaltıyoruz.

Bir siyasi tartışmanın içine çekiliyoruz. Halbuki en üstte tutmamız lazım. Bu yatırımları kim yapıyorsa da desteklememiz arttırmamız gerekiyor.

HDP'yle gizli bir ittifakınız var mı? Bakanlık sözü verildi mi?

Bizim hiç kimseyle bir gizli ittifakımız yok. Ittifakta olduğumuz partiler belli. Altı siyasi parti bir araya geldik. Bunu bir buçuk yıldır pek çok şekilde gösterdik ve projelendirdik. Ortak Politikalar Mutabakat metnini önüne sunduk. Beraber olduğumuz partiler açık ve ortada.

Bize bu soruyu sokakta da yöneltenler, özellikle mevcut iktidarın gücünü devam ettirmesi için kullanmaya çalışanlar var. Bunlara şunu söylüyoruz. Bizim asla içimizde bayraktan rahatsız olan bir oluşumda veya milletvekili adayı yok. Ama AK Parti'nin listelerinde Türk bayrağının adı değişsin diyen birisi HÜDAPAR Genel Başkanı İstanbul'da milletvekili adayı. Bizim içimiz asla böyleleri yok.

O yüzden hani bu soruyu hiç muhatap bile kabul etmiyoruz. Ittifakta olduğumuz yapılar belli. HDP bir başka siyasi parti olarak başka bir ittifakın içinde. Onlar kendi çalışmalarını yürütüyor. Kendileri de bizle bir bağlantısı yok.

Son olarak şunu eklemek istiyorum. Ben gençlerin milletvekili olmaya talip oldum öncelikle. O yüzden gençlerle ilgili projelerimizin bilinmesini, duyurulmasını isterim. Birincisi Türkiye'deki gençlerin en büyük problemi olan mülakat sorunu ortadan kaldırılacağız.

Liyakat esaslı herkesin kendi girdiği sınavda aldığı puana göre yerleştiği bir düzeni inşa edeceğiz.

İkincisi ekonomik olarak belli kolaylıklar sağlayacağız. Gençlerin kendilerini çok lüks görülen cep telefonu almalarında, oyun konsolu almalarında vergiyi kaldıracağız ve rahatlıkla aynı dünyanın diğer ülkelerindeki gibi harçlıklarıyla alabilecekleri ilk telefon ve ilk oyun konsolunda vergileri kaldıracağız.

İlk araba alımlarında ÖTV'yi ortadan kaldıracağız.

Bu ülkenin sefasını yabancılar sürüyor. Gençlerin tatil beldelerinde en az bir hafta tatil yapabilecekleri belde ve Tesisler kurulacak.

Gençlerimiz her yaz bir hafta en az tatil yapabilecekler. Devletin sponsorluğunda.

Yine beş yılda beş milyon istihdam sağlayacağız. Gençlerimizi işsiz bırakmayacağız. Ve KYK burs ve kredilerini en az üç bin TL tutarında bir rakama yükseltecek. Bunları söylemiş ve eklemiş olalım