Çalışanları sevindirecek promosyon kararı!

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), yüzbinlerce çalışanı sevindirecek promosyon kararı verdi. Tüm kamu kurumlarına örnek oluşturacak kararında KDK, 'mevcut promosyon sözleşmelerini güncelleyin' tavsiyesinde bulundu.

Çalışanları sevindirecek promosyon kararı!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

KDK, “kamu kurumu çalışanlarının banka promosyon ödemelerinin güncellenmesi talepleri karşısında ekonomik gelişmeler, piyasa fiyatlarındaki artış ve bunlara bağlı olarak promosyon ödemeleri ile ilgili sözleşme yeniliğine giden kamu kurumlarının da uygulamaları dikkate alarak, kurumların özellikle 2022 yılı öncesi sözleşme miktarları ile son dönemlerde yapılan promosyon sözleşmesi miktarlarının yenilenmesinin mümkün olduğu değerlendirilmiş olup, bu taleplerinin idare tarafından yeniden ele alınması gerektiği kanaatine varılmıştır. Banka promosyonu sözleşmesinin güncel ekonomik şartlara uygun hale getirilmesi için yeni bir işlem tesis edilmesi hususunda tavsiyede bulunulmasına karar verildi” ifadelerini kullandı.

KAMU ÇALIŞANI BAŞVURDU

KDK, yenilemelerin geciktirilmemesini, yapılan işlemin 30 gün içinde kuruma bildirilmesini istedi. Milli Eğitim Bakanlığı, KDK’nın bu kararıyla birlikte jet hızıyla promosyon sözleşmesini yenileyerek, miktarı 3 bin TL’den 25 bin 500 TL’ye çıkardı.

Milliyet’ten Önder Yılmaz’ın haberine göre; Osman Y. adlı kamu çalışanı bir vatandaş KDK’ya başvurarak, çalıştığı kamu kurumu ve banka arasındaki promosyon sözleşmesinin güncellenmesini istedi.

Osman Y. başvurusunda sözleşme tarihinden sonra ortaya çıkan yüksek enflasyon oranına binaen kamu çalışanlarının ücretlerinde 2022 yılında yaklaşık 70 oranında artış yaşandığını, kamu çalışanları ücretlerine yapılan artışla birlikte, kurumları tarafından bankaya gönderilen aylık nakit miktarının da ciddi manada arttığını kaydetti. Osman Y. kamu personeli olarak peşin olarak almış oldukları banka promosyonunun miktarının oldukça düşük kaldığını belirterek kurumlarınca yapılan banka promosyonu sözleşmelerinin güncel ekonomik koşullara uygun hale getirilerek, ekonomik kayıplarının telafi edilmesini talep etti. KDK anayasal ve yasal çerçevede konuyu mercek altına aldı.

JET HIZIYLA GÜNCELLEME YAPILDI

KDK bu kararı alırken Milli Eğitim Bakanlığı, ilgili banka ile promosyon sözleşmesi jet hızıyla güncelledi. 2021 yılında üç yıl için 3 bin TL olarak belirlenen promosyon miktarı, 25 bin 500 TL’ye çıkarıldı.

50 BİN LİRAYA KADAR ÇIKTI

KDK, son dönemde banka promosyonlarının günün ekonomik şartlarına uygun hale getirilmesi konusunda yoğun bir şikayet başvurusu yapıldığını belirtirken, “2022 yılı başından itibaren kamu görevlilerinin ücret ödemeleri için bankalara yatırılan parasal miktarların büyük oranda arttığı, bunun yanında, geçmiş dönem itibariyle yapılan anlaşmalar gereği kamu görevlilerine verilen promosyon ödemelerinin çok düşük kaldığı, bu çerçevede; 2022 Temmuz ayı öncesi yapılan banka promosyonu sözleşmeleri ile bu tarihten sonra akdedilen anlaşmalar arasında çok büyük rakamsal farklar oluştuğu görülmüştür” tespitini yaptı. Temmuz 2022 tarihi öncesinde promosyon sözleşmelerinin 3 bin TL ile 10 bin TL arasında olduğunu, yeni sözleşmelerin ise 50 bin TL’ye yakın bir seviyeye çıktığı tespitini yapan KDK, Anadolu Üniversitesi ile Türk Ekonomi Bankası arasındaki kişi başı 41 bin 500 TL’lik promosyon ödeme sözleşmesi imzalandığı örneğini verdi.

KDK nihai kararında “Banka promosyonu sözleşmesinin güncel ekonomik şartlara uygun hale getirilmesi için yeni bir işlem tesis edilmesi hususunda; il milli eğitim müdürlüğüne tavsiyede bulunulmasına karar verildi” ifadelerine yer verdi. KDK, tesis edilecek işlemin 30 gün içinde kuruma bildirilmesini istedi.