Boston Fed Başkanı: Ekonomi güçlü, faizler yüksek kalacak

Fed Başkanı Susan Collins, ekonominin gücünün kısa vadeli faiz oranlarının bir süre daha yüksek kalmaya devam etmesine neden olduğunu söyledi. Collins, eylül ayında açıklanan enflasyon verilerinin fiyat istikrarının sağlanmasının zor olduğunu gösterdiğini ve Fed'in faiz artırımına devam edeceğini belirtti.

Boston Fed Başkanı: Ekonomi güçlü, faizler yüksek kalacak

 

 

Collins, “Ekonomide gördüğümüz direnç, benim görüşüme göre faiz oranlarının muhtemelen daha uzun süre yüksek kalmasının nedenlerinden biri” dedi. Collins, Fed’in fiyat baskılarını %2 hedefine geri döndürmek için faiz oranlarını tekrar yükseltmek zorunda kalabileceği görüşünü yineledi. Collins, kendi görüşünün eylül ayındaki Fed toplantısında yetkililerin ortak görüşüyle örtüştüğünü ve şu anda %5,25-%5,5 olan federal fon oranı hedef aralığında bu yıl bir artırım daha yapılacağını belirtti.

Collins ayrıca, son zamanlarda tahvil piyasası getirilerindeki bir sıçramanın merkez bankası üzerindeki faiz artırımı baskısını azaltabileceğini savunan diğer Fed yetkililerinin görüşlerine de katıldığını söyledi. Collins, getirilerdeki artışın devam etmesi halinde, “Yakın vadede para politikasının daha da sıkılaştırılması ihtiyacını muhtemelen azaltacaktır. Bu durum, bu sıkılaştırma döngüsü için federal fon oranlarının zirvesine çok yakın olduğumuz ve belki de zirvede olduğumuz görüşümü güçlendiriyor” diye konuştu."

Collins, eylül ayında açıklanan TÜFE verilerinin ardından yaptığı konuşmada ise enflasyonun hedefe geri dönüş yolunda sürdürülebilir bir şekilde ilerleyip ilerlemediğinin bir soru işareti olmaya devam ettiğini söyledi. Collins, “Bugün açıklanan TÜFE, fiyat istikrarının yeniden sağlanmasının zaman alacağını hatırlatıyor” dedi. Collins, ekonomide yumuşak inişin mümkün olduğu görüşünü yineleyerek, “Faaliyetlerde düzenli bir yavaşlama ve iş gücü talebi ile arzı arasındaki uyumsuzluğu gidermek için işsizlik oranında sadece ılımlı bir artışla fiyat istikrarının yeniden sağlanabileceği konusunda iyimserim” dedi.

Collins’in açıklamaları, Fed’in ekonomik toparlanmayı desteklemek için faiz oranlarını düşük tutma politikasından ne zaman vazgeçeceği konusunda piyasalarda artan belirsizliği yansıtıyor. Fed’in faiz kararını nasıl etkileyeceğini görmek için önümüzdeki hafta yapılacak toplantısını beklemek gerekiyor.

Kaynak:milliyet