Bakan Göktaş: Kadınların ev ve iş hayatı arasında bir tercih yapmak durumunda kalmaması için çalışıyoruz

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, TÜRKPA üyesi ülkelerin ihtisas komisyonlarının yer aldığı 'Kadın Erkek Fırsat Eşitliğinin Sağlanması ve Kadınların Güçlenmesi' konulu uluslararası toplantıya katıldı. Bakan Göktaş, kadınların ev ve iş hayatı arasında bir tercih yapmak durumunda kalmaması için esnek ve uzaktan çalışma modeli, hibrit çalışma modeli ve mahalle tipi kreşler üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Bakan Göktaş: Kadınların ev ve iş hayatı arasında bir tercih yapmak durumunda kalmaması için çalışıyoruz

 

Bakan Göktaş, TBMM’nin ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, parlamentoların, ülkelerin geleceğiyle ilgili kararların alındığı ve yol haritalarının belirlendiği kurumlar olduğunu vurguladı. TÜRKPA’nın, Türk Parlamento diplomasisini geliştirmek ve Türk devletleri arasındaki mevcut bağları güçlendirmek amacıyla oluşturulmuş bir yapı olduğuna işaret eden Göktaş, 2024’te 'Türk Dünyası Aile Çalıştayı’nı gerçekleştireceklerinin müjdesini verdi.

Bakan Göktaş, İsrail yönetiminin yaptığı korkunç katliamda öldürülenlerin yüzde 73’ünü kadınların ve çocukların oluşturduğunu anlatarak, Türkiye’nin zulmün karşısında durduğunu, Filistin halkı için tüm imkanlarını seferber ettiğini belirtti. Göktaş, Gazze’de yetim çocukları Türkiye’ye getirmek için girişimlerini başlattıklarını da kaydetti.

Bakan Göktaş, milletin en güçlü kalesinin aile olduğunu, bu kalenin en güçlü neferinin de kuşkusuz kadın olduğunu ifade etti. Kadınların hak ettiği saygınlığı kazanmaları için Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nun Mecliste etkin bir şekilde çalıştığına dikkati çeken Göktaş, kadınların iş ve aile dengesinin sağlanması için esnek ve uzaktan çalışma modeli, hibrit çalışma modeli ve mahalle tipi kreşler üzerinde çalıştıklarını söyledi. Göktaş, 2005’te 4 milyon 773 bin olan kadın istihdam sayısını iki kattan fazla artırarak yaklaşık 11 milyona ulaştırdıklarını hatırlatarak, şiddete karşı sıfır tolerans ilkelerinin çok net olduğunu dile getirdi.

Bakan Göktaş, TÜRKPA üyesi ülkelerin ihtisas komisyonlarının yer aldığı uluslararası toplantıda, kadınların güçlenmesine yönelik gelecek vizyon ve hedeflerinin işbirliği içinde tayin edilmesi anlamında önemli bir adım attıklarını belirtti. Göktaş, kadınların ev ve iş hayatı arasında bir tercih yapmak durumunda kalmaması için çalışmalarını sürdüreceklerini, kadınların istihdam ve işgücü piyasasına katılımlarının artırılması için ülkelerin temel politikaları ve Bakanlığın çalışmalarında hep öncelikli olduğunu vurguladı. Göktaş, kadınların cesaret, bilgi ve tecrübeleriyle Cumhuriyet’in ikinci asrına da değer katacaklarına inandığını sözlerine ekledi.