AVM ve restoranlar neden dolu? Mahfi Eğilmez açıkladı

Türkiye ekonomisi, rekor kırarak yükselen kur ve enflasyonla boğuşurken, AVM ve restoranlardaki yoğunluk dikkat çekiyor. Bu durum, iktidar tarafından ekonomideki iyileşmenin bir göstergesi olarak sunulsa da, ünlü ekonomist Mahfi Eğilmez, bunun gerçek nedenlerini ortaya koydu.

AVM ve restoranlar neden dolu? Mahfi Eğilmez açıkladı

Eğilmez, geçmişte kaleme aldığı bir yazısında, kötü giden ekonomiye rağmen AVM ve restoranların dolu olmasının, tüketicilerin yüksek enflasyon nedeniyle yarın elde edemeyeceklerini düşündükleri için bugünden harcama yapmaya yönelmelerinden kaynaklandığını belirtti.

Eğilmez, “Kur artışı ve enflasyon yükselişi olduğunda normal koşullarda talepte düşüş olması gerekirken tam tersi oluyor, talep ve dolayısıyla harcamalar yükseliyor. Bu durum, fiyat artışının talepte düşüşe yol açacağını öne süren talep yasasıyla çelişkili gibi gözükse de aslında ortada bir çelişki yok. Çünkü kurun ve enflasyonun sürekli arttığı ortamda tüketiciler, ileride, bugünkü fiyatlarla bu malları bulamayacaklarını düşünerek, bugünden satın almaya yöneliyorlar (öne çekilmiş talep etkisi.) Böylece piyasada talep, arzı aşınca fiyatlar daha da yükseliyor, fiyatlar yükseldikçe de talep artıyor.” dedi.

Eğilmez’in bu yazısı, ekonomik krizin derinleştiği günlerde yeniden gündeme geldi. Vatandaşlar ise zamlar karşısında geçim sıkıntısı yaşarken, kredi kartları ve kredilerle temel ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor.

kaynak:yeniçağ