ABD Merkez Bankası Başkanı Enflasyonu Düşürme Taahhüdünü Yineledi

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, son aylarda ekonomik verilerin istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerine doğru ilerleme gösterdiğini, ancak enflasyonun hâlâ yüksek olduğunu ve %2'lik hedefe sürdürülebilir bir şekilde ulaşmak için daha fazla çaba gerektiğini söyledi.

ABD Merkez Bankası Başkanı Enflasyonu Düşürme Taahhüdünü Yineledi

Powell, Fed’in para politikası görünümüne ilişkin bir konuşma yaptı. Konuşmasında, pandemi kaynaklı arz ve talep dengesizliklerinin fiyat baskılarını artırdığını, ancak Fed’in sıkılaştırıcı politika adımlarıyla bu baskıları azalttığını belirtti.

Powell, Haziran 2022’de %7.1’e ulaşan yıllık tüketici enflasyonunun Eylül 2022’de %3.5’e gerilediğini, ancak çekirdek enflasyonun hâlâ %3.7 seviyesinde olduğunu ve kısa vadeli ölçütlerin de %3’ün altında seyrettiğini kaydetti. Powell, “Enflasyon hâlâ çok yüksek ve hedefimize sürdürülebilir bir şekilde ulaşmak için birkaç ay iyi veri yeterli değil. Bu düşük okumaların ne kadar süre devam edeceğini veya enflasyonun önümüzdeki çeyreklerde nereye yerleşeceğini henüz bilemiyoruz. Yol muhtemelen engebeli olacak ve biraz zaman alacak, ancak meslektaşlarım ve ben enflasyonu sürdürülebilir bir şekilde %2’ye indirmeye kararlıyız.” dedi.

İstihdam piyasasına ilişkin olarak Powell, güçlü iş yaratımının işgücü arzındaki artışla karşılaştığını, hem katılım oranının hem de göçmen işçi sayısının pandemi öncesi seviyelere döndüğünü ifade etti. Powell, iş piyasasının sıkılığının azaldığına dair birçok gösterge olduğunu, iş ilanlarının, iş değiştirenlerin ücret priminin ve çalışanlar ile işverenler arasındaki uyumun pandemi öncesi seviyelere gerilediğini söyledi. Powell, ücret artışlarının da zamanla %2’lik enflasyon hedefiyle uyumlu seviyelere gerilemeye başladığını belirtti.

Ekonomik büyümeye değinen Powell, enflasyondaki düşüşün işsizlikte anlamlı bir artışa yol açmadığını, bu durumun tarihsel olarak alışılmadık olduğunu, ancak arz zincirlerinin iyileşmesinin ve işgücü piyasasındaki talep ve arz dengesinin sağlanmasının ekonomik faaliyeti zayıflatmadan fiyatları düşürdüğünü vurguladı. Powell, ekonomik büyümenin bu yıl beklentilerin üzerinde gerçekleştiğini, geçen hafta açıklanan perakende satış verilerinin de bunu doğruladığını söyledi. Powell, tahmincilerin üçüncü çeyrek için çok güçlü bir gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) rakamı beklediklerini, ancak dördüncü çeyrek ve gelecek yıl için büyümenin yavaşlayacağını öngördüklerini kaydetti. Powell, “Kayıtlar, %2’lik enflasyon hedefimize sürdürülebilir bir şekilde ulaşmanın, eğilim altında bir büyüme dönemi ve işgücü piyasasındaki daha fazla yumuşama gerektirebileceğini gösteriyor.” dedi.

Powell, konuşmasının sonunda, jeopolitik gerginliklerin çok yüksek olduğunu ve küresel ekonomik faaliyete önemli riskler oluşturduğunu belirtti. Powell, Fed’in kurumsal rolünün bu gelişmeleri ekonomik etkileri açısından izlemek olduğunu, ancak bunların sonuçlarının hâlâ çok belirsiz olduğunu söyledi. Powell, “Kendim adına konuşursam, İsrail’e yapılan saldırıyı korkunç buldum, aynı şekilde masum insanların daha fazla kaybı ihtimali de öyle. Umarım bu kriz en kısa sürede barışçıl bir şekilde çözülür.” dedi.

Powell, belirsizlikler ve riskler göz önüne alındığında ve geldikleri nokta dikkate alındığında, Komitenin dikkatli ilerlediğini söyledi. Powell, ek ilave politika sıkılaştırmasının boyutu ve politikanın ne kadar süre sıkı kalacağına ilişkin kararlarını gelen verilerin bütününe, gelişen görünüme ve riskler dengesine dayanarak vereceklerini ifade etti.